DWQA QuestionsGestionar obligat la plata in mod abuziv ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Sunt gestionar (intr-un depozit de produse laminate) cu gestiune colectiva..La livrarea produselor (foi tabla)a fost livrata de 1 coleg 1 foaie plus. La ancheta desfasurata de (sef depozit)societatepe langa cei implicati direct:gestionar,operator expeditie,gestionar ce se ocupade inventar,sunt pusi la plata si cei ce au depozitatin acea zona.(Nu cred ca seful de depozit este persoana abilitata de a desfasura o astfel de anchetaplus. In cazuri de litigii intre angajat si societate angajatul este intrebat daca doreste sa fie asistat de un reprezentant al sindicatului).Este corecta decizia lor de a ma pune la plata?Nu cumva se urmareste musamalizarea unor neconformitati in procesul de incarcare,descarcare,depozitare prin folosirea uni singure persoane la mai multe procese de lucru?Pot da in judecata societatea sau persoana ce a facut ancheta?Ce ma sfatuitisa fac?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In cazul in care sunteti integrat in societate ca gestionar in sensul legii 22/1969, trebuie sa aveti in vedere ca in primul rand gestionarul rãspunde integral fata de agentul economic, autoritatea sau instituţia publica pentru pagubele pe care le-a cauzat în gestiunea sa. Mai mult, primirea bunurilor în cantitãţi inferioare celor înscrise în actele insotitoare sau cu vicii aparente, fãrã a se fi întocmit acte legale de constatare, precum şi nesolicitarea asistenţei tehnice de specialitate la primirea bunurilor, deşi aceasta era necesarã, atrag rãspunderea gestionarului. De asemenea, gestionarul rãspunde integral şi în cazul în care atribuţiile sale fiind exercitate, potrivit dispoziţiilor legale, de un delegat sau de o comisie, se constata o paguba fãrã a se putea stabili ca aceasta s-a produs în absenta gestionarului.
Totodata, dacã nu se poate determina mãsura în care fiecare a contribuit la producerea pagubei, despãgubirea se repartizeazã între cei în cauza proporţional cu cîştigul mediu al fiecãruia pe ultimele 3 luni; în cazul pagubei constatate într-o gestiune în care manipularea bunurilor se face în colectiv de mai mulţi angajaţi sau în schimburi succesive, fãrã predare de gestiune între schimburi, despãgubirea se repartizeazã şi proporţional cu timpul lucrat de fiecare, de la ultima inventariere, în gestiunea în care s-a produs paguba.

Prin urmare, gestionarul este raspunzator fata de angajatorul sau atat timp cat acesta a cauzat o paguba in gestiunea sa sau in cazul in care ati numit un delegat acesta produce o paguba iar din situatia existenta nu se poate stabili daca ati fost sau nu prezent. Or, daca dvs. nu va faceti vinovat de eroare produsa in gestiune, atunci nu va faceti vinovat de aceasta situatie. Important este sa verificati totusi si conditiile mentionate in contractul dvs. de munca si de asemenea daca va aflati sub incidenta legii 22/1969. In cazul in care sunteti scutit de orice raspundere, atunci masura angajatorului este abuziva iar Dvs. ati putea formula o plangere la ITM sau chiar sa-i actionati in instanta.
Mai mult, legea prevde ca rãspunde integral angajatul care, nesocotind îndatoririle sale de serviciu, a adus pagube agentului economic, autoritãţii sau instituţiei publice prin aceea ca:
a) nu a asigurat gestionarului, în cazurile prevãzute de lege, asistenta tehnica de specialitate pentru verificarea calitativã a bunurilor ori a prestat o asistenta tehnica necorespunzãtoare;
b) nu a luat mãsurile necesare pentru pãstrarea bunurilor în condiţii corespunzãtoare;
c) a dat gestionarului dispoziţii gresite sau contrare legii.