DWQA Questionsgarantie BO ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

am pus o intrebare acum 6 ore si din raspunsul primit a fost pe langa, deci reiau cu mai multe detalii…
Un cumparator solicita vanzatorului un BO garantie pentru un contract comercial. (Garantie de buna executie)
Suma trecuta pe BO este de 30% din pretul contractului. BO scadent la data limita specificata in contract pentru livrarea produselor de catre vanzator cumparatorului. Cumparatorul garanteaza prin contract achizitia produselor la termenul stabilit si la pretul specificat in contract. Daca pana la finalizarea tranzactiei comerciale specificate in contract, cumparatorul (posesor al garantiei emise de vanzator) intra in insolventa sau faliment ce se intampla cu garantia? Ipotetic aceasta poate fi executata, vanzatorul pagubit, etc. Din raspunsul dat mai devreme se intelege ca vanzatorul se poate indrepta tot impotriva lui??????. Rog a se intelege ca vanzatorul emite un BO garantie nu cumparatorul.
Am ceva suspiciuni deoarece:
1) Pretul oferit de cumparator este cu 20% mai mare decat pretul pietei
2) Termenul de livrare, plata, returnare garantie este mai mare de 90 zile
3) Cumparatorul poate folosi garantiile adunate din piata pentru a garanta cu ele un overdraft
4) Fiind vorba de capital strain, overdraft-ul poate fi relocat relativ usor pe alta piata
Deci cum se poate proteja vanzatorul?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Situatia privind avalizarea era incidenta in situatia in care vanzatorul intra in procedura de faliment si nu cumparatorul, care este beneficiarul garantiei. In primul rand, important este sa verificati contractul incheiat intre parti, cu incidenta si asupra clauzei de buna executie.
In ce priveste protejarea vanzatorului, in cazul in care acesta nu poate invoca o reziliere sau rezolutiune a contractului, acesta se poate inscrie la masa credala in situatia in care vanzatorul va avea o creanta impotriva cumparatorului beneficiar al unei garantii. Garantia de buna executie se constituie de catre contractant in scopul asigurarii beneficiarului de indeplinirea cantitativa, calitativa a contractului si in perioada convenita, urmand ca in cazul in care contractul nu este respectat aceasta garantie sa fie executata. Insa, asa cum v-am precizat si anterior, clauzele contractuale pot privi situatia in care una dintre parti intre in insolventa si astfel garantia nu poate fi executata.
In situatia in care nu se prevede nicio clauza, cel mai recomandat ar fi sa luati legatura cu lichidatorul judiciar, intrucat acesta este reprezentantul cumparatorului din momentul in care acesta se afla in faliment. Vanzatorul si-ar putea executa contractul incheiat cu respectivul cumparator chiar daca acesta se afla in faliment, intrucat se pot mentine anumite contracte de catre lichidator si incheiate de cumparator. Mai mult, conform art. 86 din legea 85//2006 privind insolventa, „Art. 86. – (1) Contractele în derulare se consideră menţinute la data deschiderii procedurii”. Dupa executarea contractului, practic vanzatorul isi recupereaza garantia si se va putea inscrie la masa credala impotriva cumparatorului in situatia in care va avea o creanta impotriva acestuia.