DWQA Questionsfamilia unei persoane decedate are obligatii de plata catre banca?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

As dori sa aflu daca in cazul decesului unui debitor, in cadrul unui contract incheiat fara giranti, codebitor, fara nici un fel de garantie mobiliara sau imobiliara, familia acestuia, respectiv sotie si copil, este obligata sa achite datoria catre banca?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In situatia in care mostenitorii defunctului debitor accepta mostenirea acestuia, atunci acestia preiau atat pasivul (datorii) cat si activul de pe urma defunctului. Cu alte cuvinte, in cazul in care se accepta mostenirea pur si simplu, atunci mostenitorii sunt raspunzatori fata de creditor si cu bunurile lor. In cazul in care mostenirea este acceptata sub beneficiu de inventar, atunci mostenitorul este raspunzator decat pana la concurenta valorii bunurilor succesorale- adica numai cu bunurile mostenirii.
Totusi, de cele mai multe ori, in cazul creditelor la banca se instituie o asigurare de viata, in sensul in care daca un debitor al lor decedeaza, atunci restul sumei este acoperit de catre firma de asigurari, si astfel mostenitorii nu mai pot fi raspunzatori de plata datoriilor. Recomandat este sa verificati toate actele incheiate cu banca, pentru a observa daca situatia dvs. se incadreaza in asigurarea de viata (ce acopera decesul).