DWQA Questionsexpropriere – trecere silita in proprietate publica, imposibilitate reglementare prin Ordonanta de Urgenta ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

In cazul unei exproprieri pentru cauza de utilitate publica nu ai dreptul ,conform legii 33/1994, sa refuzi exproprierea ci doar sa contesti valoarea despagubirii adica suma de bani platite ca si compensatie.
Va rog sa imi spune-ti daca exproprierea pentru cauza de utilitate publica poate fi considerata trecere silita a unui bun in proprietatea publica.Daca exproprierea este considerata trecere silita in proprietatea publica,legile care stabilesc cadrul legal al exproprierilor pot fi modificata prin OUG?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cristian

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Raspunsul este da, exproprierea ar putea reprezenta o trecere silita a unui bun din proprietate privata in proprietate publica, trecere ce are la baza interese publice. Mai mult, conform Codului Civil, Art. 481. „Nimeni nu poate fi silit a ceda proprietatea sa, afarã numai pentru cauzã de utilitate publicã si primind o dreaptã si prealabilã despãgubire”, importanta punandu-se pe cuvantul silit.

In ce priveste Ordonantele de Urgenta, in Constitutie se prevede ca: „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.” si ca „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.”

Interpretarea se poate face si in sensul afectarii indirecte a unei institutii de trecere silita, adica atat timp cat exproprierea reprezinta o metoda de trece silita a unor bunuri in proprietate publica, iar o Ordonanta de Urgenta priveste aspecte ale legii exproprierilor, atunci respectiva OUG reglementeaza practic trecerea silita a unor bunuri in proprietate publica.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Mai mult, in Constitutie se prevede ca o Ordonanta de Urgenta „nu poate afecta un drept prevazut de Constitutie”. Or, avand in vedere ca dreptul de proprietate este un drept constitutional, reglementat la art. 44 din Constitutie, atunci inseamna ca o OUG nu poate fi adoptata in materia exproprierii intrucat aceasta ultima institutie afecteaza un drept de proprietate privata.