DWQA QuestionsExmatriculare studii 4 ani pentru reinscriere in studii Bologna
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

In anul 2004 am sustinut admitere si am fost accepatat , la linia de studii de 4 ani (2004-2008) Invatamant la distanta , Facultatea de Studii Europene – Universitatii Babes Bolyai , Cluj-Napoca .
Am urmat 4 ani de studii in cadrul acestei sectii , realizand numarul necesar de credite pentru a absolvi fiecare an de studiu inclusiv anul IV ( ultimul an ) . Pe durata celor 4 ani de studiu am acumulat un numar de 6 examene restante , pe care insa nu am reusit sa le sustin , astfel incat mi-a fost imposibil sa sustin examenul de Licenta in iunie 2008 ( nefiind integralist ) . Intre timp , Romania a aderat la Conventia de la Bologna , promotia din care am facut si eu parte 2004-2008 a fost ultima cu program de studiu de 4 ani .
In luna septembrie 2009 am fost anuntat printr-o circulara ca , studentii liniilor de studiu de 4 respectiv 5 ani care detin examene restante urmeaza sa fie exmatriculati cu posibilitatea de a se reinmatricula in urma admiterii , in anul I la linia de studii de 3 ani ( dupa modelul Bologna) urmand ca pe durata anului universitar 2009-2010 sa-si echivaleze examenele si sa poata sustine Licenta in iunie 2010 . Toata aceasta decizie a fost motivata prin faptul ca studentii de 4 si 5 ani nu mai detinem o ” traiectorie clara” .
Am considerat si consider in continuare aceasta masura ca fiind abuziva , acesta este si motivul pentru care am refuzat sa dau din nou admitere in anul I ,in consecinta mi-a fost refuzat dreptul sa sustin aceste examene restante si de a intra in Licenta . Romania este singura tara semnatara a Conventiei Bologna care isi forteaza studentii de 4 / 5 ani cu restante sa se inscrie din nou in anul I la programa de 3 ani , desi se incaseaza contravaloarea a 4/5 ani de studii , urmand a se elibera o diploma de 3 ani .
Doresc sa stiu , ca si student care am absolsvit IV ani ( detinand numarul cerut de credite ) , cu o traiectorie cat se poate de clara , ce pasi trebuie sa urmez si ce sanse sunt sa recastig in instanta acest drept de a-mi sustine in bune conditii examenele restante , fara a fi obligat sa ma reinmatriculez in anul I si sa trec printr-un lung si costisitor proces de echivalare ?
Va multumesc.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Evident ca motivul traiectoriei neclare nu este tocmai un motiv intemeiat pentru exmatriculare, insa problema se ridica ca urmare a modificarii legislatiei. Mai mult decat atat, trebuiesc verificate regulamentele aplicabile Universitatii pe care ati urmat-o si implicit regulamentele Facultatii pentru a observa daca intr-adevar devizia este intemeiata. Exista facultati unde exmatricularea se produce daca studentii sunt in anul 3 si au restante din anul 1. Dvs. puteti incerca sa obligati facultatea inscrierea dvs, direct la licenta prin intermediul instantei, insa va recomand mai intai sa verificati legislatia si implicit normele universitatii si facultatii.