DWQA QuestionsExista vreun act normativ aparut in 2008 sau ulterior care obliga Băncile sa se alinieze la unele norme europene?si dacă se aplica si la contractele incheiate până la aparitia ei.
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

In oct.2006 am incheiat un contract de credit cu ipoteca in CHF la Raiffeisen Bank co o dobinda variabila de 5,9% pe an.In oct.2007 respectiv oct.2008 primesc de la banca instiintare ca datorită evoluției piețelor financiare,atât cea românească cât și cea europeană,Raiffeisen Bank este nevoită să ajusteze dobânzile practicate la creditul de nevoi personale garantat cu ipotecă,cu dobândă revizuibilă.În consecintă,pentru creditul care mi-a fost acordat garantat cu ipotecă,rata dobânzii a fost ajustat de la 5,9% pe an la 7,00 % ,respectiv la 7,5% pe an in 2008.Am solicitat de fiecare data sa mi se comunice si mie in scris cum anume influienteaza evolutia pietelor financiare dobinda la creditul acordat,sau în ce bază,sau după ce indici este stabilită rata dobânzii,valoarea acestora și care este periodicitatea cu care se raportează la acești indici (1M,3M,6M,9M sau 12M) întrucît în contractul semnat in 2006 nu se prevede așa ceva.Bineinteles ca nu am primit un raspuns concret ci doar un raspuns evaziv ca au crescut cheltuielile la imprumut.Din oct 2008 si pina in prezent nu mi sa mai marit dobinda dar nici nu sa micsorat.In schimb in contractul anexa pe care am fost chemat sa-l semnez (am refuzat semnarea contractului) se mentiona ca marja bancii este de 7,31% la care se adauga un indice de referinta LIBOR 6M de 0,19 % cit era la intrarea in vigoare a OUG 50/2010. INTREBAREA mea este :In momentul in care banca a inceput sa se raporteze la acesti indici nu trebuia sa ma anunte si pe mine si daca este stipulat in vreun act normativ acest lucru,ca sunt obligati sa se alinieze la unele norme europene (am auzit pe la televizor ca prin noembrie sau decembrie 2008 a apărut o lege care stipula acest lucru dar nu o stiu care este) deoarece doresc sa-i dau in judecata pentrucă dacă se raportau după acest indice LIBOR 6M de ce nu mi-au micsorat si mie dobânda deoarece din noembrie 2008 si până în prezent acest indice LIBOR 6M a scazut,ajungind in prezent la 0,20%.Totodată marja bancii din prezent de 7,31% ceea ce mi se pare ca este impusa abuziv ,intrucit consider ca dinadins banca nu a revizuit dobinda si in favoarea mea pentru a mentine această marjă al un nivel ridicat.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008. Deci, presupun ca la aceasta Directiva europeana va referiti. In ce priveste intrebarea Dvs. cu privire la instiintare, va recomand ca mai intai sa verificati cu foarte mare atentie contractul incheiat cu Banca. De cele mai multe ori, contractul cu banca acopera toate situatiile de instiintare cu privire la modificari ale comisioanelor sau dobanzilor.

Desigur ca in mod normal aceste modificari contractuale trebuie facute nu numai in cunostinta Dvs., ci si cu acordul Dvs. Insa, de obicei aceste situatii sunt prevazute in termenii contractuali.

In situatia in care Banca a mentinut cu rea-credinta indicele ridicat, atunci aveti sanse de reusita daca exista o dispozitie care sa prevada intr-un sens contrar. Insa, mai intai, trebuie verificata situatia concreta, cu precadere conditiile contractuale, iar ulterior actele normative incidente in cauza.