DWQA QuestionsExecutare silita contract leasing – mai pot face ceva?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

In anul 2008 am incheiat un contract de leasing pentru o masina in urmatoarele conditii:
– pretul autoturismului nou – 12.000 euro
– avans 50 %
– durata contractului 5 ani, persoana juridica ( SRL).

Odata cu semnarea contractului si a scadentarului de plati am semnat si stampilat „IN ALB” 60 de bilete la ordin.
In fiecare „X” zi a lunii aveam grija sa existe bani in cont pentru plata biletului la ordin. Nici o zi intarziere, plata partiala sau refuz la plata.
Lunar primeam factura prin curier si semnam de primirea acesteia.
In luna martie 2009 am primit de la firma de leasing un nou scadentar al platilor prin care sunt anuntat ca „urmare a crizei financiare mondiale …. ”
se modifica procentele rata si dobanda ( rata s-a micsorat, dobanda a crescut).
Am cerut explicatii, telefonic, am inteles situatia si am acceptat. Intentionam sa platesc inca un an si apoi sa solicit achitarea in avans.
In contract este specificat ca trebuie sa-l mentin 1 an dupa care pot solicita plata in avans fara penalitati ( ma rog, fara prea mari penalitati!!!).
Si chiar intentionam ca in urmatoarele 2 luni sa achit anticipat acest contract.
Totul a decurs OK pana azi 5 mai 2010 cand am primit o notificare de la banca prin care sunt anuntat ca s-a primit poprire pe cont din partea firmei de leasing.
Am solicitat explicatii si am primit urmatoare motivare de la firma de leasing:

„…s-a formulat cerere de executare silita impotriva utilizatorului ___ si a fidejusorului ___ ca urmare a neplatii ratelor de leasing,
conform declaratiei de reziliere emisa de catre creditor in data de 13.11.2009 si transmisa catre dumneavoastra.
S-a obtinut incuviintarea executarii silite atat impotriva utilizatorului cat si a fidejusorului si in consecinta s-au indisponibilizat sumele prezente si viitoare
disponibile in conturile debitorilor pina la concurenta sumei de 36.711,40 lei (suma calculata pina la data de 27.04.2010)
reprezentand contravaloarea ratelor ramase de achitat pina la sfarsitul contractului. Totodata, conform contractului de leasing, trebuie predat autoturismul.”

Pretul autoturismului nou: 12.000 euro
Avans 50%: 6.000 euro
24 rate achitate
Rest de plata conform calcului : aprox 9.000 euro.

Am solicitat precizari, telefonic, privind acesta cerere de executare.
Raspunsul primit a fost urmatorul:
Am 3 rate neplatite, respectiv ratele 17,18 si 19 si in consecinta au reziliat contractul.
Intr-adevar, au avut bilete la ordin semnate/stampilate in alb dar le-au tiparit cu sumele din contractul initial.
Dupa modificarea procentelor ( rata si dobanda) din martie 2009 ar fi trebuit sa calculez eu diferenta dintre suma din anexa la contract (noul scadentar de plati)
si cea platita lunar prin bilet la ordin si sa le achit diferenta.
Din suma debitata lunar din contul meu prin BO, incasau prima data restantele/penalitatile si ce ramanea intra la rata/dobanda curenta.
Restantele acumulate in cateva luni au ajuns la aceeasi suma cu 3 rate lunare.

Repet; in fiecare „X” zi a lunii aveam grija sa existe bani in cont suficienti ca firma de leasing sa-si poata trage biletul la ordin.
Fara intarzieri, plati partiale sau refuz la plata. Bilete la ordin semnate /stampilate de mine in alb, completate cu sumele si date necesare de catre firma de leasing.
Desi spun ca au reziliat contractul in luna noiembrie, lunar imi intra in banca bilete la ordin, la aceeasi data si pentru aceleasi sume. Pe care le-am si platit.
Nu am primit nici o notificare ca as avea restante. Este drept ca in ultimele 8 luni am lipsit din tara dar la sediul firmei este o persoana care preia corespondenta.
Si nici societatea nu mai are activitate, o tineam „activa” doar doar din cauza acestui contract.
In plus mi-au pus poprire si pe 2 conturi personale din care au si tras toti banii, in data de 30.04.2010.

Va rog, o idee, o sugestie despre ce as putea face.

Multumesc anticipat

Cu respect
Radu Popa

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Situatia dvs. este ceva mai dificila, insa important este contractul incheiat cu societatea respectiva, respectiv clauzele de reziliere ale contractului. Cel mai recomandat ar fi sa consultati un avocat prezentandu-i toate actele. Totusi, in situatia in care se prevede ca acestia pot rezilia contractul dupa 3 luni de neplata sau de intarziere la plata, atunci practic nu mai aveti ce face intrucat contractul incheiat cu acestia este respectat. Insa, in situatia in care aceasta reziliere este abuziva, ati putea ataca atat poprirea in sine, cat si societatea in sine, in sensul in care sa le solicitati despagubiri.

In ce priveste poprirea conturilor dvs., consider ca aceasta este abuziva atat timp contractul dvs. este incheiat intre societatea dvs. si societatea respectiva. Acestia v-ar putea popri daca ati fi fideujusor, garant al contractului incheiat de catre societatea dvs. (situatie care nu reiese din cele precizate de catre dvs.).