DWQA QuestionsEste nevoie de o actiune in instanta?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Persoana X detine o proprietate formata din 2 imobile/case complet separate si terenul din jurul acestora.
Persoana X vinde persoanei Y, in 1948, un imobil impreuna cu terenul din jurul acestuia. In actul de vanzare-cumparare nu se mentioneaza suprafata terenului vandut, dar se mentioneaza in clar dimensiunile terenului vandut aflat intre cele imobile, aceste dimensiuni reprezentand, de fapt, limitele/granita dintre cele 2 proprietati (cea vanduta lui Y si cea ramasa in proprietatea lui X).
Mostenitorul persoanei X vinde persoanei Z, in 1971, imobilul si terenul ramas in proprietatea sa.
In 1973, persoana Z vinde persoanei Y o suprafata de teren de 21 mp aflata intre cele 2 proprietati, mentionandu-se si limitele acesteia in clar. Actul de vanzare � cumparare are ca parte integranta o schita a in proprietatii detinute de persoana Y cu precizarea in clar a limitelor/granitelor delimitate in conformitate cu cele 2 acte de vanzare � cumparare din 1948 completat de cel din 1973.
In 1976, persoana Y vinde imobilul persoanei W. In actul de vanzare cumparare se mentioneaza ca �dobandirea imobilului de catre vanzator s-a facut prin actele de vanzare-cumparare� care au fost mentionate mai sus, din anii 1948 si 1973. Si in acest act nu se mentioneaza suprafata de teren a propietatii transferate intre Y si W. Deasemenea, in acest act nu se face referire ca vanzatorul ar pastra o parte sau tot terenul de langa casa.
Dar, deoarece, la acea data, era in vigoare Legea 58/1974, in actul de vanzare-cumparare se face mentiunea ca �terenul in suprafata de 110 mp aferent constructiei ce se instraineaza trece in patrimoniul statului conf. art. 30 alin. 2 din legea 58/1974�.
In 1996, Prefectura Municipiului Bucuresti a emis un Certificat de atestare a dreptului de proprietate privata asupra terenului de 110 mp in conformitate cu prevederile art. 35 alin. 3 din Legea 18/1991.
Conform acestor acte s-a platit impozit pentru suprafata de 110 mp, neefectuindu-se vreo data masuratori ale terenului.
In realitate, dupa masuratorile efectuate in prezent, suprafata de 110 mp reprezinta, aproximativ, numai suprafata ocupata de cladire, nu si de terenul aflat in jurul acesteia, care are suprafata aproximativa de 101 mp. Suprafata de 101 mp include si terenul de 21 mp mentionat mai sus.
Trebuie mentionat ca imobilul nu poate fi utilizat fara terenul din jurul acestuia, care are o latime cuprinsa intre 1,0 si 9,0 m si reprezinta calea de acces la imobil.
Imobilul si terenul aflat in jurul acestuia au fost folosite fara intrerupere de catre persoana W din anul 1976 si pana astazi, fara a exista vreo pretentie emisa din partea cuiva asupra terenului si fara a exista vreo modificare a configuratiei limitelor acestuia.
Dorind a se face cadastrul si intabularea proprietatii de catre persoana W, I s-a specificat de la cadastru ca I s-ar recunoaste numai suprafata de teren de 110 mp (de sub casa) si nu intreaga suprafata reala de cca 211 mp (casa + curte), cu toate ca in actele din 1948 si 1973, care stau la baza actului din 1976, sunt mentionate in clar limitele proprietatii.
Cum se poate rezolva problema? Este nevoie de o actiune in instanta? Impotriva cui? Sau numai printr-o cerere adresata primariei/prefecturii prin care sa se ceara atestarea dreptului de proprietate asupra intregii suprafete de teren (casa+ curte)?
Cu multumiri.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Din cele prezentate de catre dvs., W ar trebui sa introduca actiune in judecata pentru uzucapiunea asupra terenului, insa situatia trebuie verificata in mod concret, deoarece in acest moment nu se poate identifica concret situatia juridica a terenului. Indicat este sa luati legatura cu un avocat si sa-i prezentati actele.

Cu stima,
Av. Cristian Barcan
avocat@cjo.ro