DWQA QuestionsEste legal ca salariul a nu fie platit la termenul stipulat in contractul de munca?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

Domiciliez in Bucuresti si ma adresez dvs.prin prezenta in vederea obtinerii unui raspuns cu privire la cele ce urmeaza a le semnala/relata.

Societatea la care lucrez in prezent nu-mi mai achita la timp salariu pe motivul ca nu are bani, desi personal depasesc targhetul lunar (sunt angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata in functia de specialist marketing de aproximativ 2,5 ani). Problema este ca lunar trebuie sa ma rog de patron sa-mi plateasca salariul, care este o obligatie a societatii conform contract si mereu primesc acelasi raspuns din partea patronului :”Nu sunt bani, nu-ti platesc. O sa-ti fac salariul minim pe economie ca legea imi da dreptul. Te dau afara ! s.a.”

Mentionez faptul ca dl patron a modificat printr-un act aditional data primirii salariului, repectiv:
– de pe 01 ale lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza salariul pe 05 ale lunii urmatoare pentru avans
– de pe 15 ale lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza salariul pe 20 ale lunii urmatoare pentru lichidare
desi acest act aditional nu a fost semnat si de angajati (nu am fost de acord).
Chiar si cu aceasta modificare fara acordul salariatilor, salariile nu ne sunt platite la timp. Exemplificand, pe 21 luna aceasta am primit abia a doua jumatate din avans, in conditiile in care avansul trebuia platit pe 01 conform contract sau pe 05 conform deciziei unice a patronului.

Mentionez de asemenea ca:
– dl patron nu ne plateste orele suplimentare si nici nu ne da zile libere platite aferente, asa cum este stipulat in fisa postului/contract de munca.
– nu am avut de la angajare si pana in prezent nicio evaluare profesionala
– dl patron mi-a cerut de mai multe ori sa ma faca agent si nu am fost de acord pentru ca nu am vazut niciun agent multumit
– mi-a fost modificata fisa postului cu cea a unui agent si am refuzat sa o semnez pe motivul ca nu sunt agent si nu am beneficiat de nici un curs de pregatire profesionala de la angajare
– raspund de tot estul Romaniei privind livrarea marfii, iar patronul ma tot ameninta ca o sa-mi schimbe zona ca sa vada daca pot sa fac la fel si pe alta zona, in conditiile in care nici nu apuc sa mananc ca sa-mi realizez targhetul si nu sunt nici platit asa cum prevede contractul de munca (salariul net este de 1500 lei si nu am beneficiat de nici o majorare)
– pentru ca-mi solicit salariul lunar sunt amenintat cu scaderea salariului la nivelul salariului minim pe economie pe motivul ca legea ii permite dlui patron acest lucru

Va rog sa-mi comunicati cat este legal si cat nu este legal in cele mai sus mentionate si ce pot face in aceasta situatie.

Multumesc pentru intelegere,

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Din cele relatate de catre dvs., nicio parte nu s-a incadra in legalitate! Toate aceste amenintari si presiuni nu sunt legale, legea nepermitand astfel de atitudini! Cel mai recomandat pentru dvs. este sa obtineti un sfat mai detaliat, motiv pentru care accesati urmatoarea adresa: http://cjo.ro/sfat_privat/

Cu stima,
Echipa CJO.ro