DWQA Questionseliberare autorizatie de constructie – litigiu vecin procesoman ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
va prezint situatia unui imobil finalizat in proportie de peste 90% ( locuit in prezent, tencuit, ramane de dat culoarea in exterior, montat gresie si balustrade interior si exterior) a carui autorizatie de construire a expirat ( inclusiv prelungirea) iar o noua autorizare nu este permisa pentru ca exista de „cativa” ani proces cu vecinul care considera ca> imobilul e prea mare, ca i se ia „soarele” si ameninta ca va intinde procesul pe multi ani de aici inainte. Am inteles ca s-a modificat legislatia si nu mai este impusa lipsa unui astfel de litigiu cu atat mai mult cu cat nu se refera la teren. Daca puteti sa imi dati detalii legat de modul in care se poate contracara modul abuziv de blocare al finalizarii constructiei de catre vecinul procesoman.
Multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform art. 9 din Legea 50/1991 privind constructiile, „Autorizatia de construire se emite dacă sunt îndeplinite cumulativ conditiile cerute prin prezenta lege. Autoritatea emitentă a autorizatiei nu este responsabilă pentru eventualele prejudicii ulterioare cauzate de existenta, la momentul emiterii actului, a unor litigii aflate pe rolul instantelor judecătoreşti privind imobilul – teren şi/sau constructii – apartinând solicitantului, responsabilitatea revenind exclusiv acestuia”.
Fostul articol 9 prevedea ca „O data cu depunerea cererii de emitere a autorizatiei de construire solicitantul are obligatia sa prezinte o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca imobilul – teren si/sau constructii – nu face obiectul unui litigiu aflat pe rolul unei instante judecatoresti. In caz contrar documentatia se restituie solicitantului, care o va depune spre autorizare numai dupa solutionarea definitiva in instanta a litigiului.”

Prin urmare, autorizatia de constructie poate fi emisa, cu mentiunea ca raspunderea este a Dvs. in ce priveste litigiul asupra imobilelor.