DWQA QuestionsEfecte partaj voluntar ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Ce consecinte are pentru mine fraza:
„partile declara ca nu au nicio pretentie de nicio natura una fata de cealalta asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei” introdusa de fostul sot la sfarsitul tranzatiei facute pentru partaj la judecatorie?
Un notar ar accepta aceasta fraza sa apara in acte daca am face partaj voluntar la notar?
Daca exista bunuri mobile sau imobila achizitionate de fostul sot in timpul casatoriei de care eu nu stiu, cum pot sa aflu de acestea? Multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Fraza citata de dvs. inseamna ca partile, adica atat dvs. cat si sotul, nu vor emite pretentii una asupra bunurilor celeilalte, chiar daca aceste bunuri sunt obtinute in timpul casatoriei si ar putea fi considerate bunuri comune. De exemplu,dvs. nu veti putea emite pretentii asupra unui bun obtinut de sotul dvs. in timpul mariajului, insa nici dansul nu va avea pretentii asupra vreunui bun al dvs.
Aceasta fraza este perfect legala, deoarece se considera de codul nostru civil ca partile pot incheia orice fel de conventii doresc in limitele legii si a bunelor moravuri. Cum dvs. si sotul dvs. aveti niste posibile drepturi unul asupra bunurilor celuilalt, este la fel de posibil sa renuntati la exercitarea acestor drepturi, ca in cazul de fata.
Daca sotul a dobandit bunuri de care nu stiti in timpul casatoriei, in cazul bunurilor imobile se poate afla din Cartea funciara. Vedeti ce proprietati apar pe numele sau. Daca a dobandit bunuri mobile, situatia se complica, deoarece pentru aceste bunuri nu exista practic forme de publicitate.
Daca prin actul respectiv sotul este de acord sa va dea dvs. apartamentul, nu mai poate ataca acest act, chiar daca exista acea fraza la sfarsit.
Actul acesta nu trebuie neaparat incheiat la notar, poate fi incheiat pur si simplu intre dvs. si fostul sot, il intitulati ” tranzactie ” si il prezentati judecatorului la termenul din 16 dec., iar instanta o sa ia act de el.
Daca sotul apare cu alt act decat acela pe care l-ati semnat, il cititi si spuneti ca nu sunteti de acord.