DWQA Questionsdupa taierea a 15% din pensii, avem vre-o sansa sa castigam daca dam guvernul in judecata?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Pensia este un drept legal castigat dupa zeci de ani de munca si cotizare la fondul de pensii al statului.Consider ca reducerea cu 15% este un serios abuz al guvernului si ca un proces cu guvernul pentru anularea acestei masuri abuzive, ar trebui sa fie castigat de pensionari. Cum trebuie procedat?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Potrivit dispozitiilor art.47 alin.2 din Constitutia Romaniei, cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege.

Dreptul la pensie este considerat, in lumina solutiilor acordate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, un veritabil drept de proprietate, drept de proprietate care reprezinta cel mai complex si complet drept de care poate beneficia o persoana.

O posibila atacare in fata instantelor de judecata a acestei masuri consideram ca poate fi materializata in acelasi sens in care s-a pronuntat Curtea Constitutionala a Letoniei, respectiv ca masurile de austeritate prin care Guvernul leton a redus pensiile, astfel incat rambursarea imprumuturilor externe sa fie onorata la timp, sunt neconstitutionale si incalca drepturi fundamentale ale cetatenilor.

In Letonia, masura de reducere a pensiilor a fost aplicata inca din luna iulie 2009 si a determinat reducerea cu 10 pana la 70 de procente a veniturilor, in functie de statutul pensionarilor, Curtea Constitutionala stabilind insa ca Parlamentul va trebui sa gaseasca noi masuri pentru a returna fondurile taiate din pensii, incepand cu luna iulie 2009 si pana in martie 2010.

Decizia luata de Curte a stabilit ca masura Guvernului incalca dreptul individual la protectie sociala, precum si principiul statului de drept. De asemenea, reprezentantii Curtii au adaugat ca, intelegerile cu fondurile externe de creditare (cum este si in cazul Romaniei acordul cu FMI si Banca Mondiala) nu pot reprezenta argumente pentru limitarea drepturilor fundamentale pe care cetatenii unui stat le au.

Cu stima,
Av. Cristian WINZER