DWQA QuestionsDrepturile parintesti ale tatalui ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru urmatoarea problema.
Sunt despartit de sotia mea dar nu am divortat, avem un copil, o fetita de 3 ani si 3 luni si in momentul cand ne-am despartit am convenit (fara sa facem o intelegere autentificata in nici o instanta)sa vad si eu copilul la sfarsit de saptamana adica duminica de la ora 11.00 am pana la ora 19.00 pm binenteles ca inainte vorbeam la telefon si stabileam o intalnire pentru ca sa iau copilul.
De la o vreme, adica de patru saptamani nu mai vrea sa vad copilul.
Ce drepturi am ? si cum sa procedez ca sa pot petrece si eu cateva ore cu fetita mea pana, se va pronunta divortul si instanta va stabili cine va avea custodia.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Dvs. aveti toate drepturile parintesti chiar daca sunteti sau nu impreuna. Puteti incepe prin a formula o sesizare catre Autoritatea Tutelara in baza art. 99 din Codul familiei care prevede: „De cate ori se iveste neintelegere intre parinti cu privire la exercitiul drepturilor sau la indeplinirea indatoririlor parintesti, autoritatea tutelara, dupa ce asculta pe parinti, hotaraste potrivit cu interesul copilului.”. In cazul in care neintelegerile continua, atunci puteti face o cerere de chemare in judecata prin care sa o obligati pe sotie sa va lase sa va exercitati drepturile parintesti. Mai mult, puteti solicita si incredintarea minorei, in situatia in care mama nu este suficient de buna pentru cresterea si dezvoltarea copilului.