DWQA QuestionsDrepturi salariale ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Sunt V.D. am lucrat ca ing. la o firma de consultanta. Dir. gen. impreuna cu CA au luat hot. de a desfiinta firma/de a vinde, nici pana in prezent nu sunt hotarati. Angajatii pusi in preaviz si incheiat cartile de munca cu un art. care nu da dreptul la somaj(acordul partilor). La somaj si am aflat grozavia, m-am intors la serviciu si dir. ec. a spus ca a gresit si ca nu este nici o problema. Asa ca a mai durat o sapt. pentru ca ITM sa refaca inchiderea cartii de munca. Am depus o cerere pentru acordare salarii compensatorii, tinand cont ca nu din vina mea s-a incheiat cartea de munca.
Dir. ec. care in prezent a fost numit administrator/lichidator a spus ca nu avem dreptul la salarii compensatorii, noi neavand decat CIM.
Intrebarile mele sunt:
1) Avem dreptul la salarii compensatorii ? se aplica preved. CCM la nivel national ?
2) Care sunt pasi pe care-i avem de parcurs pentru a intra in posesia drepturilor care ni se cuvin.
3) Este ilegal ceea ce face dir. ec., castigand licitatii pe care apoi le vinde ? Daca da atunci cum putem sa actionam in judecata firma ? Putem cere despagubiri ? daune interese ? Ce drepturi putem avea in aceasta situatie ? Pe ce art. putem invoca in cererea ce chemare in judecata ?
Multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

1. In cazul in care nu aveti CCM pe unitate si nici nu este stipulat in CIM, se aplica obligatoriu prevederile CCM National. Astfel,
Art. 78 prevede: (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare a unor motive ce nu ţin de persoana salariatului.
Astfel, daca contractul dvs. a incetat din motive neimputabile dvs., atunci aveti dreptul la salariu compensator.

2. In cazul in care va incadrati in art. 78 prezentat anterior iar firma nu va achita salariu compensator, atunci aveti posibilitatea de a actiona societatea in instanta, obligand-o sa va achite salariile dvs.

3. Pentru a putea formula o actiune in judecata trebuie sa aveti un interes. Mai mult, pentru a solicita despagubiri dvs. trebuie sa suferiti un prejudiciu. Astfel, daca directorul castiga licitatii „pe care apoi le vinde”, trebuie sa dovediti ca acest fapt este nelegal si in acelasi timp trebuie sa dovediti ca va produce un prejudiciu. Raspunderea delictuala civila este reglementata de art. 998-999 Cod civil, articole in baza carora va puteti formula actiunea daca suferiti un prejidiciu real.