DWQA QuestionsDrepturi de autor fotografie ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

trec direct la intrebare nu vreau sa rapesc prea mult timp

acum doi ani am facut o sedinta foto pentru promovarea unei afaceri,
intre timp am deschis si alt punct de lucru in incinta acelasi cladiri dar cu atributii diferite mai concret un salon de masaj si am folosit fotografia facuta ,(pentru promovarea acestui salon)
fotografia a fost facuta la comun acord in incinta unitatii,nu am semnat nici un contract deci a fost totul verbal
acum acesta persoana a apelat la un cabinet de avocatura si cere solutionarea acestei situatii pe cale amiabila ,adica cere despagubiri si daune presupun

argumentul este ca sa folosit aceasta fotografie fara aprobarea pentru promovarea salonului.

desi la sedinta foto sa precizat ca fotografiile se fac pentru publicitate

va multumesc anticipat

as dorii un sfat, opinie sau o indrumare ce trebui sa fac

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In mod normal, in situatia in care fotografia priveste o persoana, atunci este necesar sa fie respectat dreptul persoanei la imagine, respectiv trebuie acordul persoanei respective pentru utilizarea fotografiei. Exceptie de la cazul prezentant este data de situatia in care portretul persoanei este doar un detaliu al unei imagini de ansamblu. Mai mult, trebuie sa aveti in vedere ca acordul persoanei este considerat implicit pentru persoanele care sunt de profesie fotomodel.

In plus, conform celor mentionate de catre dvs., fotografia respectiva s-a produs „la comanda”, la cererea Dvs.Prin urmare, se prezuma ca drepturile patrimoniale de autor asupra fotografiei apartin angajatorului(adica dvs,) pe o perioada de 3 ani. Mai mult, neexistenta unui contract incheiat intre dvs. si persoana respectiva, intelegerea dvs. verbala cu aceasta, cunostinta de folosire a fotografiei, nu inseamna decat ca dvs. aveti in beneficiu prezumarea legii si va fi cuvantul dvs. impotriva cuvantului persoanei respective (in cazul in care se va ajunge in instanta, vor trebui audiati si martori).