DWQA QuestionsDrepturi, ale sotiei si copiilor, in caz de divort
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua, va rog sa ma indrumati in urmatoarea situatie.
Parintii mei sunt casatoriti de 51 de ani. In urma acestei casatorii au rezultat doi copii, eu si fratele meu. Fratele meu, in varsta de 40 de ani, este casatorit, are doi copii si locuieste cu parintii. Tatal meu, in varsta de 70 de ani, doreste sa divorteze de mama si sa il evacueze pe fratele meu, impreuna cu familia lui, din casa.
Trebuie sa va mai spun ca titular pe teren si casa este tatal meu, deoarece este casa bunicului meu (tatal, tatalui meu). Atunci cand parintii mei s-au casatorit (1960) aceasta casa arata intr-un anume fel, iar in timp a fost renovata, i s-au adus multiple imbunatatiri. In urma inundatiilor din 2007 a fost foarte avariata si apoi a fost refacuta de catre fratele meu (o anexa a casei a fost reconstruita, iar in casa propriu-zisa peretii interiori, dusumelele, sobele de teracota au fost refacute, iar mobilierul a fost si el inlocuit).
Rugamintea mea este sa-mi comunicati daca tata are dreptul de a-l evacua pe fratele meu din locuinta si in baza carei legi, iar dupa divort daca mama si noi copii avem drepturi la partaj si care sunt acestea.
Multumesc anticipat.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Daca tatal este unicul proprietar asupra casei, atunci acesta poate evacua fratele, insa fratele se poate intoarce impotriva tatalui pentru imbunatatirile aduse (daca le poate dovedi), putandu-se ajunge si la executarea silita a tatalui in caz de neplata.

In ce priveste partajul, dvs. in calitate de copii, nu aveti niciun drept, la fel ca si mama dvs. in ce priveste casa in sine (in cazul in care casa este intr-adevar proprietatea unica a tatalui prin mostenire de la bunicul si tatal sau). Insa, parintii isi pot imparti alte bunuri din casatorie daca au (cum ar fi de exemplu bunuri mobile sau sume de bani). Totodata, mama dvs. poate solicita plata unei sulte din partea tatalui ca urmare a contributiei sale in gospodarie si evident in ce priveste imbunatatirea casei in sine.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!