DWQA QuestionsDreptul copilului la cresa
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. Sunt din Piatra Neamt. Problema mea este ca dreptul copilului meu la educatie a fost incalcat prin respingerea dosarului de inscriere si a contestatiei, deoarece am refuzat sa dau spaga. Copilul meu are 4,5 ani, si momentan merge la cresa in grupa mare. Avand varsta aceasta, nu mai poate fi primit la cresa si am incercat sa-l inscriu la gradinita cu program prelungit „Floare de Colt” care se afla la 50 m de casa noastra. Deoarece nu am posibilitati materiale extraordinare, am depus dosarul fara a da spaga, ceea ce a dus la respingerea copilului. Suntem 4 vecini care am inscris sopiii la aceeasi gradinita, o fetita de 3 ani, doi baietei de 3 respectiv 4,5 ani, si copilul meu. Consultand listele am aflat cu stupoare ca doar copilul meu a fost respins, pe motiv ca nu prezinta probleme sociale grave. Poftim? Ceilalti copii prezinta situatii financiare mult mai bune ca a mea si au fost acceptati, iar gradinita cu pricina numai pe criterii sociale nu fac inscrierile, din moment ce mai toti parintii care vin sa-si ia copiii parcheaza unele din cele mai scumpe masini. Am incercat sa rezolv problema la Inspectoratul Scolar Judetean Neamt, dar din pacate se pare ca increngaturile doamnei directoare de la gradinita au ajuns si acolo, din moment ce raspunsul lor a fost: „luati legatura cu doamna directoare pentru a rezolva problema”. Deci care sunt competentele si atributiile inspectoratului? evident ca atributiile exista, dar nu sunt puse in practica datorita legaturilor intre cei care pot ancheta si cei care trebuiesc anchetati.
Din pacate ultima speranta o trageam la Inspectoratul Scolar, dar este evident ca de acolo nu pot fi ajutat. Vreau sa stiu daca cazul se incadreaza la incalcarea dreptului copilului la educatie, si daca da unde ma pot adresa in acest caz? Nu este posibil ca educatia si viitorul unui copil sa stea intr-o spaga de 300 euro. Va Multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

O prima posibilitate ar fi sa faceti sesizare direct la Ministerul Educatiei. Indicat ar fi sa faceti o adresa in scris si catre Inspectoratul Scolar Judetean Neamt si nu sa vorbiti cu ei in mod direct. Acestia sunt obligati sa va raspunda in termen de 30 de zile de la data primirii adresei dvs.

O ultima cale ar fi sa mergeti pe calea instantei. Daca exista un abuz si copilul dvs. a fost respins pe nedrept, directoarea de la gradinita neavand niciun motiv legal pentru a va refuza inscrierea, atunci aveti posibilitatea de a castiga in instanta si a se dispune inscrierea la gradinita respectiva.