DWQA QuestionsDrept de uzufruct vs drept de proprietate?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Este vorba de un imobil (casa de locuit+teren 0.15 ha), achizitionat de catre un parinte, pentru un copil minor in anii 1960. Deci proptietarul este fostul minor, iar parintele are drept de uzufruct (intabulat) asupra imobilului, fara mentionarea termenului (deci pana la sfarsitul vietii). De atunci atat proprietarul cat si uzufructuarul au trait fara intrerupere in acel imobil, cu familiile lor, absolut toate cheltuielile, inclusiv intretinerea uzufructuarului fiind suportate de catre proprietar (cu toate ca contractul de vanzare-cumparare nu prevedea acest lucru)
Intrebarile sunt:
1. Uzufructuarul are dreptul de a-l da afara din imobil pe proprietar?
2. Proprietarul poate fi constrans pentru plata cheltuielilor de intretinere al uzufructuarului daca nu exista nici o conventie in acest sens?

Cu multumiri:
Bogdan

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

1. Raspunsul poate fi si da si nu. Daca uzufructuarul are folosinta intregului imobil, atuci poate sa-l dea afara pe proprietar. In caz contrar, daca impart imobilul, atunci raspunsul este negativ.
2. Raspunsul este negativ, dar trebuie sa aveti in vedere ca si o conventie verbala reprezinta un contract, insa problema este cu dovada acestui contract.