DWQA QuestionsDonatie facuta sub mandat pentru partea de copropietate (dintr-un apartament) a sotului mandant pentru gratificarea copilului?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Beneficiez de o procura in care am calitatea de mandatar. Aceast act autentic are drept obiect realizarea, din partea mea, pentru si in numele mandantului (sotul meu) de actele de dispozitie (cu exceptia vanzarii cotei sale de proprietate de 37% dintr-un apartament bun comun, din care: eu detin 63% iar el 37%), de conservare si administrare pentru imobilul respectiv.
Acest apartament a fost cumparat printr-un credit ipotecar, din care, s-au platit numai cateva rate, de mine dintr-o donatie exclusiva realizata de tatal meu (pentru care exista act autentic). Sotul meu are numai calitatea de garant ipotecar, nu si de codebitor in contractul de credit, iar eu, fac dovada, ca pana in acest moment, el nu a contribuit financiar absolut deloc la cumpararea acestui apartament (exista doua donatii de bani, facute de tatal meu, exclusiv pe numele meu: una pentru plata avansului, iar cea de-a doua pentru plata lunara a ratelor 3 ani si jumatate incepand din noiembrie 2009).
Procura respectiva cuprinde si mentiuni privind mandatarea mea de a semna o alta ipoteca, in conditiile in care, creditul ipotecar va fi refinantat de o alta banca comerciala, in maximum 2 luni.
In conditiile mentionate, pot eu, ca dupa instituirea ipotecii de rang 1 pe seama noului finantator si radierea corespunzatoare a ipotecii constituite in favoarea actualului finantator, sa fac o donatie cu scutire de raport a partii de 37% (de coproprietate a sotului meu), in baza acestei procuri, urmand ca dupa achitarea integrala a creditului sa fac unicului meu fiu un act de vanzare-cumaparare pentru partea mea de coproprietate de 63%, astfel ca, acest copil sa poata beneficia de intregul apartament?
Il pot gratifica pe unicul meu fiu (actualmente minor), prin donatie cu scutire de raport pentru partea de coproprietate de 37% a tatalui sau, realizata prin mandat, in baza acestei procuri (care cuprinde realizarea din partea mea de acte de dispozitie, exceptand vanzarea imobilului)? In conditiile in care, aceasta gratificare este posibila, sotul meu va avea calitatea de donatar, prin reprezentant (adica prin mandatar, in persoana mea), iar eu pot accepta aceasta donatie, in calitate de reprezentant legal al copilului?

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Mai fac precizarea suplimentara ca, sotul meu mai are un copil dintr-o alta casatorie, iar pentru apartamentul, in discutie, pana in acest moment, sotul meu nu a contribuit financiar absolut deloc. Nu doresc, su nicio forma ca, acel copil al sau, din casatoria anterioara, sa beneficieze de parte din mostenire, pe linie paterna, ca mostenitor rezervatar, si sa intre in consurs, la mostenire, cu fiul meu, pentru o fractiune infima din acest apartament.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In primul rand, nu puteti dona partea sotului dvs. din acel apartament in baza procurii actuale. Daca in procura este prevazuta interdictia de a vinde in numele sotului,cu atat mai mult nu puteti dona, deoarece donatia produce efecte mai grave asupra patrimoniului decat vanzarea. In al doilea rand, chiar daca ati dona cu scutire de raport partea sotului fiului dvs., aceasta donatie va putea fi atacata de celalalt fiu al sotului dvs. daca se va dovedi ca ii incalca rezerva succesorala.