DWQA QuestionsDonatie cu scutire de raport sau contract de vanzare cumparare?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Am in proprietate 3 imobile dobandite inainte de casatorie, deci bunuri proprii. Acestea doresc sa le las EXCLUSIV unicului meu descendent (actualmente minor), fara ca acesta sa fie nevoit sa le imparta cu tatal sau (actualul sot) la deschiderea succesiunii in urma decesului meu. Cum pot sa procedez? Sa il gratific pe unicul meu fiu cu cele 3 imobile mentionate, printr-o donatie cu scutire de raport, un testament autentic in care sa cuprind faptul ca, doresc ca ele sa intre in posesia sa exclusiva, sau sa fac act de vanzare cumparare pentru fiecare imobil in parte, cu fiul meu in calitate de cumparator? Prin donatia cu dispensa de raport pentru toate cele 3 bunuri proprii ale mele nu afectez rezerva succesorala, iar sotul meu poate solicita reductiunea?
Ca bun comun detinem un apartament, care este bun propriu al meu in proportie de 26%. Din acest ultim imobil, eu detin 63%, iar sotul meu numai 37% (conform contractului de vanzare cumparare si inscrierii la cartea funciara). Acest imobil este procurat printr-un credit ipotecar, in derulare, iar avansul de 26% din valoarea apartamentului am primit-o cu titlu de donatie exclusiva de la parintii mei, conform unui contract de donatie bani autentificat de un notar public.
Mentionez ca, sotul meu mai are un descendent (actualmente tot minor) dintr-o casatorie anterioara, deci, fiul meu are un frate cosangean. Cum pot proceda, ca cele 3 imobile (bunurile mele proprii) sa ramana integral fiului meu, dupa decesul meu, fara ca tatal sau (sotul meu) sa beneficieze de nicio cota de mostenire din acestea?
Pentru imobilul bun comun, noi, ca parinti putem sa facem o donatie partaj conjunctiva, pentru a-l proteja pe fiul nostru de venirea la mostenire a fratelui sau cosangean, pentru cota de i s-ar cuveni ca mostenire din partea de imobil a sotului meu (adica 3/8 din cei 37% ai tatalui sau)?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

[b]Dintre cele trei acte prezentate de catre dvs. – donatie cu scutire, testament unic si vanzare-cumparare, cel mai indicat este cel de vanzare-cumparare in cazul in care doriti transmiterea drepturilor catre fiul dvs.[/b]

Insa, problema este ca fiul este minor, ceea ce inseamna ca respectivul act de vanzare-cumparare este atacabil mult mai usor. Desigur, ca in situatia in care s-ar vinde cuiva major, eventual din afara familiei, situatia ar fi mult mai sigura.

In ce priveste cota sotului, aceasta cota este de 1/8 din masa succesorala, ca urmare a calitatii sale de mostenitor rezervatar.

In plus de varianta cu persoana straina, ati putea divorta de sot si face un partaj cu acesta, urmand ca fiul sa beneficieze de bunurile dvs. proprii ca unic mostenitor dupa impartirea bunurilor comune si proprii.

In ce priveste descendentul sotului, acesta nu poate veni la masa dvs. succesorala, acesta fiind mostenitor rezervatar doar in ce priveste tatal sau.

Relativ la cota fiului din cealalta casatorie, situatia se prezinta ca cea de mai sus, in sensul in care acestuia nu-i poate fi incalcata rezerva succesorala. Astfel, fie vindeti impreuna respectivul imobil, fie va este atribuit si veti fi obligata la sulta in urma unui partaj.