DWQA QuestionsDonatie constatata dupa decesul ambilor donatori, si a primei succesiuni.
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara!

Ma aflu in urmatoarea situatie, si am mare nevoie de ajutor:

Am 2 frati, X si Y, ambii vitregi, unul din prima casatorie a lui mama, celalalt, din prima casatorie a tatalui.

Mama si tatal mi-au „vandut” (practic donat, nu s-a facut nicio plata) acum 5 ani apartamentul in care locuiam cu ei. Acum 4 ani, a decedat mama. Tata, eu si frate X (fiul mamei) am acceptat testamentul, lasand toata averea tatalui nostru. De imobil nu s-a pus problema.

Acum 2 luni… a decedat tata. La succesiune am fost eu si fiul lui, Y. Acesta spune ca in realitate vanzare a fost donatie si vrea raportarea la masa succesorala a casei. Spune ca ma va chema in instanta.

Din cate am inteles (de la notar), poate sa faca acest lucru. Ba mai mult, poate dovedi (spune el), ca nu s-a facut plata, deci este intr-adevar donatie si se raporteaza.

Ce vreau sa interb… daca instanta (si probabil o va face) constata nulitatea actului, intre cine se face impartirea apartamentului?

Presupunand ca face reuseste sa rastoarne actul, vad 3 ipostaze:

a) se redeschide succesiunea mamei, impart cu fratele X (daca asa doreste) cota mamei, apoi in succesiunea tatalui, impart cota sa cu fratele Y
b) avand in vedere ca si eu si fratele X (fiul mamei) am acceptat testamentul ei, se considera ca tot imobilul era al tatalui, caz in care intreg imobilul se imparte doar intre mine si fratele Y

In final c), care sper sa fie in conformitate cu realitatea:

c) avand in vedere ca succesiunea mamei este deja incheiata, cu toate ca se constata ca a fost vorba de o donatie, cota din imobil a mamei ce mi-a fost donata imi ramane mie (X nu poate redeschide succesiunea), ramanand ca eu sa la „lupt” cu fratele meu Y doar pe cota tatalui

sau d), varianta corecta la care dupa atata chin nu ma mai duce capul, si va rog mult sa mi-o spuneti dvs.

Va multumesc!

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Si as mai vrea sa intreb, daca are relevanta daca se constata nulitate absoluta sau relativa, care sunt consecintele in aceste cauze.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Daca se considera donatie, atunci nu este vorba de nulitate absoluta sau relativ, ci doar se raporteaza apartamentul, fiind aplicabila varianta c). Daca este vorba de nulitate, atunci practic vor fi afectate toate succesiunile. Ca efecte, nu exista diferente intre nulitate absoluta si nulitate relativ.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!