DWQA QuestionsDobanzi bancare ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

Multumesc foarte mult pentru informatiile pe care mi le-ati transmis in raspunsul anexat. Imi vor fi de mare ajutor, desi aceste firme de recuperare nu vor sa auda decat ce le convine lor. Mi-ar fi de mare ajutor daca as avea temeiul legal in baza caruia aceste firme nu au dreptul sa aplice alte dobanzi si penalitati decat cele prevazute in contract. Inca odata va multumesc.

Desi regula este in sensul ca toate conventiile nu au efecte decat intre partile contractante, exista si posibilitatea ca obligatiile sa fie transmise unei alte parti (in cazul de fata societatii de recuperare a deditului).
In acest sens, legea confera bancii posibilitatea de a transmite creanta sa unei alte persoane, nefiind necesar pentru valididatea cesiunii consimtamantul dvs in acest sens. Cu toate acestea, banca avea obligatia de a va notifica, in sensul de a va aduce la cunostinta schimbarea creditorului, dvs trebuind sa va manifestati in mod expres acordul, care trebuie sa imbrace forma autentica sau macar forma unui inscris sub semnatura privata (in acest din urma caz fiind opozabil doar dvs).
De asemenea, ca efect al acestei cesiuni, firma de recuperare devine creditorul dvs, preluand toate drepturile bancii asupra dvs, dar creanta ramane neschimbata, in sensul ca isi pastreaza natura comerciala si va cotinua sa produca aceeasi dobanda. Firma de recuperare nu poate percepe alte conditii decat banca, asta si prin raportare la termenul in care ati fi obligat la restituirea integrala a creditului.
Intre dvs si banca au fost stabilite niste termene si niste conditii, pe care cesionarul – adica firma de recuperare – nu are posibilitatea legala de a le schimba. Pe cale de consecinta, nu puteti fi obligat la plata unei sume mai mari decat cea inserata in contractul de imprumut semnat cu banca si intr-un timp mai scurt sau mai lung decat daca va dati acordul in acest sens in scris.

*

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Cesiunea de creanta este o conventie prin care un creditor transmite o creanta a sa unei alte persoane. Creanta bancii impotriva dvs. constituie doar obligatiile fata de banca intrucat acea obligatie s-a nascut in urma unui contract incheiat cu banca. Este un principiu de drept conform caruia nimeni nu poate plati mai mult decat s-a obligat, ce depasind obligatia de plata fiind o imbogatire fara justa cauza.