DWQA QuestionsDobanzi bancare si penalitati mari in urmare unui credit
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. Va scriu in numele sorei mele care e plecata din tara. In 2006 a contractat un imprumut la BCR, sucursala din Buzau, contract nr.26657107/ 20.07.2006 in valoare de 20.900RON pe o perioada de 10 ani. S-au platit ratele normal pana in anul 2008, cand a ramas fara serviciu si nu a putut plati doua luni de zile. A reusit sa-si gaseasca in afara tarii un job si am inceput sa platim din nou chiar o suma mai mare decat era prevazuta in desfasurator, insa nu am putut respecta data scadentei, in fiecare luna era o intarziere de 5-6 zile(nu reusea sa-mi trimita banii la data scadenta). In februarie 2010, cand am fost sa platesc rata mi s-a spus ca, creanta a fost cesionata unei firme de recuperare si mi-a spus doar numele firmei, nu telefon, etc. Am reusit sa iau legatura cu firma respectiva si imi spun ca are de plata 19 746RON, deci in cinci ani s-au platit doar dobanzi, comision de risc( care nu era deloc mic), asigurare, etc. Nu mi-a venit sa cred, cand am auzit de asa suma. Am trimis o notificare la cesionar (KRUK International) in care, printre altele, le-am solicitat o copie dupa contractul incheiat intre BCR si firma de recuperare pentru a vedea daca a achitat creditul si cu ce suma. Nu am primit asa ceva. La randul ei, firma de recuperare, percepe in continuare niste dobanzi zdrobitoare, numai intr-o luna, creanta s-a majorat cu aprox. 400RON. Noul creditor nu a incheiat nici un contract cu noi, ei vor toti banii, eu deja am inceput sa platesc in contul pe care mi l-au dat, nu stiu ce dobanzi practica, nu stiu ce platesc de fapt, pentru ca pot sa am surpriza ca peste o perioada sa ma trezesc ca am platit tot numai dobanda si creditul sa fie cesionat altei firme de recuperare, e posibil orice. Mentionez ca, desi am procura din partea sorei mele, niciodata BCR-ul nu au binevoit sa-mi spuna daca are suma restanta, in fiecare luna BCR percepea o taxa de 4 RON pentru fiecare rata platita, motivand ca nu plateste titularul de contract. Ca cetatean al acestei tari, ma intreb cine ne protejeaza impotriva acestor abuzuri.
As dori sa mai stiu daca exista un temei legal prin care firma de recuperare poate percepe dobanzi si penalitati foarte mari, ba chiar cred ca practica anatocismul dobanzii.
In speranta ca o sa primesc din partea dvs. un punct de vedere, Multumesc anticipat,

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Desi regula este in sensul ca toate conventiile nu au efecte decat intre partile contractante, exista si posibilitatea ca obligatiile sa fie transmise unei alte parti (in cazul de fata societatii de recuperare a deditului).

In acest sens, legea confera bancii posibilitatea de a transmite creanta sa unei alte persoane, nefiind necesar pentru valididatea cesiunii consimtamantul dvs in acest sens. Cu toate acestea, banca avea obligatia de a va notifica, in sensul de a va aduce la cunostinta schimbarea creditorului, dvs trebuind sa va manifestati in mod expres acordul, care trebuie sa imbrace forma autentica sau macar forma unui inscris sub semnatura privata (in acest din urma caz fiind opozabil doar dvs).

De asemenea, ca efect al acestei cesiuni, firma de recuperare devine creditorul dvs, preluand toate drepturile bancii asupra dvs, dar creanta ramane neschimbata, in sensul ca isi pastreaza natura comerciala si va cotinua sa produca aceeasi dobanda. Firma de recuperare nu poate percepe alte conditii decat banca, asta si prin raportare la termenul in care ati fi obligat la restituirea integrala a creditului.

Intre dvs si banca au fost stabilite niste termene si niste conditii, pe care cesionarul – adica firma de recuperare – nu are posibilitatea legala de a le schimba. Pe cale de consecinta, nu puteti fi obligat la plata unei sume mai mari decat cea inserata in contractul de imprumut semnat cu banca si intr-un timp mai scurt sau mai lung decat daca va dati acordul in acest sens in scris.

Cu stima,
Av. Cristian WINZER