DWQA QuestionsDivortul – caz de forta majora?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Sunt proaspat divortata cu hotarare de divort definitiva si irevocabila. Instanta mi-a incredintat pentru crestere copilul rezultat in urma casatoriei. Impreuna cu fostul sot am contractat un credit ipotecar in care eu sunt impumutatul si el este codebitorul. Datorita neintelegerilor si abuzurilor fostului sot (care au si determinat divortul intr-un final) am fost nevoita sa parasesc locuinta noastra, in acest moment locuind cu chirie si avand in grija minorul. Pentru evitarea oricaror probleme am continuat sa platim rata aferenta creditului in proportie de jumatate – jumatate (el locuind in continuare in apartamentul nostru) insa eu sunt bugetara, salariul meu a scazut in urma noilor reglementari guvernamentale cu 25%, pensia alimentara fixata pentru minor are un cuantum foarte scazut si efectiv nu mai pot suporta jumatatea din rata aferenta creditului ipotecar. Pot invoca in acest caz forta majora pentru a rezilia contractul de credit? Mentionez ca apartamentul nu ma mai interseaza eu fiind de acord ca el sa fie executat ca si garantie in orice moment de catre banca creditoare. De mentionat ca in contract nu sunt definite cazurile de forta majora fiind precizat doar urmatorul pasaj: ,,Cazul de forta majora (in sensul legii) exonereaza de raspundere partea care il invoca”

Multumesc

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Din pacate scaderea salariului nu reprezinta caz de forta majora intrucat prin caz de forta majora se intelege imprejurarea de fapt imprevizibila si de neinlaturat care pune debitorul in imposibilitatea absoluta de a-si indeplini obligatiile (inundatii, cutremure), un alt fenomen natural care se rasfrange asupra persoanei (o imbolnavire grava) sau chiar intr-un fenomen social (razboiul).

Totusi, ati putea invoca acest aspect intr-o eventuala contestatie la executare.

De asemenea, ati putea avea o discutie cu cei de la banca privind o esalonare. In cazul in care nu veti mai achita creditul, riscati sa fiti executata, respectiv banca sa scoata la licitatie apartamentul Dvs.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Cred ca persoana care a pus intrebarea s-a referit la o solutie in sensul nu de a-si salva apartamentul (in care din cate spune deja nu mai locuieste) ci de a rezilia contractul de credit astfel incat sa nu mai plateasca rate (intregi sau pe jumatate avand in vedere divortul). Si asta din cate inteleg chiar cu pretul executarii silite. Comentariul meu naste 2 intrebari: ati fost la banca pentru a expune situatia? ce va impiedica sa nu mai platiti in continuare jumatate din rata in cazul in care nu mai locuiti (si din cate imi dau seama nici nu mai doriti acest lucru) in apartamentul ipotecat? pana la urma daca nu mai platiti sigur banca va va executa silit apartamentul (nu asta va doriti?)