DWQA QuestionsDivort si Prima Casa
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua.Va solicit un sfat in legatura cu situatia unor buni prieteni ai mei.Situatia sta in felul urmator: ei s-au casatorit anul trecut in septembrie, iar acum intentioneaza sa divorteze. Problema este ca pe parcursul lunilor de mariaj, acestia si-au achizionat un apartament in val. de 36 000 de euro prin programul Prima Casa, la care sotul plateste lunar o rata de 170 de euro. Mentionez ca pe contractul incheiat cu Prima Casa ambii soti sunt titulari ai contractului. Totodata, acestia si-au mai achizitionat impreuna si mobilierul si dotarile aferentei unei locuinte.
La momentul respectiv, acestia au in plan sa divorteze, neinaintand deocamdata procedurile necesare acestui proces.
Intrebarea mea este: care dintre cei doi soti va plati in continuare ratele pentru acel apartament(care se intind pe o durata de 30 ani) si cum se pot intelege asupra bunurilor achizitionate impreuna pe perioada mariajului ?
Va multumesc anticipat.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Totul va depinde de modalitatea de intelegere a acestora. Adica, pot ajunge la o intelegere prin care sa ramana amandoi coproprietari si atunci sa plateasca fiecare o parte din rate si in acelasi timp sa-si imparta bunurile mobile din timpul mariajului, sau unul dintre acestia sa dobandeasca apartamentul si sa plateasca celuilalt sulta (caz aplicabil si bunurilor mobile).

Insa pentru a se discuta despre impartirea apartamentului, la achizitionarea acestuia trebuiau sa participe amandoi. Daca doar sotul a contribuit, atunci exista sanse ca acestuia sa-i fie atribuit apartamentul, fosta sotie neavand un drept decat asupra bunurilor mobile.