DWQA QuestionsDivort nefinalizat ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Momentan locuiesc in ITALIA cu rezidenta si in urma cu un an de zile am introdus divortul in ROMANIA.Sotia mea a fost de acord cu divortul dar intre timp a deschis proces si aici in ITALIA[mentionez ca atit ea cit si copilul nascut aici se afla in ITALIA].Nu inteleg de ce pina acum tribunalul din TG MURES nu a facut nimic pina acum,nici divort,nici custodie,nici partaj.Atit eu cit si sotia sintem cetateni romani.Mereu ne amina.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

In mod normal, in situatia in care v-ati inteles asupra divortului si asupra partajalui aici in Romania, atunci procesul de divort ar fi trebuit sa se fi finalizat deja. Pentru a ne putea pronunta asupra acestor fapte, ar trebui analizat dosarul de pe rolul instantei din Targu Mures. Avand in vedere ca exista un proces deschis in Italia, atunci sentinta pronuntata de catre instantele italienesti isi produce efectele si in Romania conform art. 166 din Legea 105/1992 care prevede „Hotaririle straine sint recunoscute de plin drept in Romania, daca se refera la statutul civil al cetatenilor statului unde au fost pronuntate sau daca, fiind pronuntate intr-un stat tert, au fost recunoscute mai intii in statul de cetatenie al fiecarei parti.”
Totusi, hotararea judecatoreasca emisa in strainatate trebuie sa fie definitiva si executorie, iar, pentru a putea fi recunoscuta in Romania, trebuie sa fie apostilata (daca statul respectiv este membru al Conventiei de la Haga / 1961) sau saupralegalizata de autoritatile competente ale statului respectiv (daca statul respectiv nu este semnatar al Conventiei de la Haga din 1961).