DWQA QuestionsDivort cu minori pronuntat in 2006, ramas definitiv si irevocabil
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Sunt mama a trei copii, toti minori si la data divortului meu de tatal lor natural, in 2006.Conf vechiului Cod Civil, acestia mi-au fost incredintati, prin termenul folosit la acea vreme, acel de custodie unica. De la data comunicarii hotararii, fostul meu sot a avut la dispozitie 30 zile in care sa poata ataca decizia, lucru care nu s-a intamplat. In acest fel hot a fost declarata definitiva si irevocabila, iar eu am solicitat la acea data sa fie legalizata si supra-legalizata.

Intre timp eu si copiii mei am emigrat in strainatate si locuim aici din 2007. Nici in perioada in care inca mai eram in Romania si nici dupa ajungerea in Irlanda, tatal lor nu s-a aratat dispus sa aiba vreun contact cu copiii. Plata alimentara l-a care a fost obligat n-a fost platita mai mult de 4-5 luni, ptr ca el – datorita alcoolismului – si-a pierdut serviciul (nici n-am insistat, ptr ca deja serviciul meu in strainatate imi oferea posibilitatea intretinerii copiilor mei, fara niciun ajutor de la tatal lor).

Mentionez ca nici legal nu au fost niciodata facute niciun fel de aranjamente privind vreun drept de vizita sau altfel de program de legaturi personale, ptr ca fostul meu sot nu le-a solicitat, iar eu n-am considerat ca trebuie sa initiez vreun proces, atata timp cat el, tacit si neinitiind nimic, s-a declarat multumit cu situatia. oricum, inca o data, subliiniez ca de la data divortului si pana in clipa de fata intre copii si tatal lor nu a mai fost niciun fel de legatura, cu atat mai mult cu cat copiii nici macar nu si-au dorit-o, purtand inca in minte amintirile traumatizante premergatoare divortului.

In acest moment suntem in plin proces de obtinere a unei vize australiene, o viza de munca ptr mine, de pana la 4 ani, in care am dreptul sa includ si copiii mei, inca minori.
Toate bune si frumoase pana in mom in care departamentul de imigratie din Australia mi-a comunicat ca am nevoie de consimtamantul tatalui natural.

Intrebare:* ATATA TIMP CAT AM CUSTODIE UNICA (CONF VECHIULUI CC), IAR FOSTUL MEU SOT N-A INITIAT NIMIC PTR A CERE AUTORITATE PARINTEASCA (TERMEN FOLOSIT IN NOUL CC), CUI DE FAPT REVINE AUTORITATEA PARINTEASCA?….
*CARUI CC I SE SUPUNE HOTARAREA MEA DE DIVORT, ATATA TIMP CAT NU A FOST ATACATA IN NICIUN FEL?….
*CATA AUTORITATE PARINTEASCA ARE FOSTUL MEU SOT, ATATA TIMP CAT EL N-A CERUT REINSTAURAREA ACESTEIA IN CEEA CE-L PRIVESTE?….STIU CA EL AR AVEA POSIBILITATEA SA FACA ACEST LUCRU, DACA DORESTE (DESI MA INDOIESC CA SE VA INTAMPLA VREODATA), DAR AS VREA SA STIU DACA IN ACEST MOMENT VREO AUTORITATE POATE SA-MI CEARA VREUN DOCUMENT CARE SA REFLECTE EXERCITAREA UNUI DREPT AL FOSTULUI MEU SOT, DREPT PE CARE, LEGAL, EL INCA NU-L ARE?

Cu mii de multumiri, respect si scuze ptr a fi poate prea detaliata,
Cristina

4 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Va multumesc din suflet ptr raspunsul d-voastra si trebuie sa recunosc ca m-ati mai linistit un pic, confirmandu-mi ceea ce am incercat sa inteleg si eu din legislatia referitoare la problema mea, atat cat am putut eu pricepe cu abordarea mea profana 🙂

Acum se pare ca autoritatile australiene s-au razgandit cumva si nu mai vor consimtamant, dar vor sa fac dovada ca hotararea mea este definitiva si irevocabila….nimic mai simplu ptr mine, ptr ca – din fericire – pe hotararea mea au fost aplicate cele doua stampile mari, ale judecatoriei, prin care se legalizeaza si supra-legalizeaza calitatea hotararii de a fi DEFINITIVA SI IREVOCABILA PRIN NEAPELARE.

Credeti ca este de-ajuns????…. nuuuuuuu…..”baietzii astia ( si va rog sa-mi iertati exprimarea mai putin academica) vor sa fac dovada PRINTR-O HARTIE…..adica o alta hartie…..ei pur si simplu nu pot intelege ca aceasta e procedura in Romania si acele doua stampile foarte clare tin locul oricarui alt inscris oficial…practic, imi cer o hartie care in Romania nici macar nu se elibereaza, ptr ca nu este prevazut in codul de procedura ( sper sa fi folosit corect termenii)….ma simt iar „bagata in corzi”, de cateva zile tot incerc sa aflu daca exista vreo posibilitate prin care pot fae aceasta dovada, alta fatza de stampilele de legalizare si supra-legalizare……efectiv nu pot intelege de ce hartiile mele oficiale, originale dar si traduse si legalizate, care au fost acceptate de orice alte autoritati, inclusiv de cele irlandeze, inca mai provoaca suspiciuni celor din Australia 🙁

Din toata inima si cu toate scuzele ptr a fi abuzat de amabilitatea d-voastra, va rog lamuriti-ma daca exista vreun document/ adeverinta etc. care sa re-confirme calitatea hotararii de divort de a fi ramas definitiva si irevocabila…..ca nu mai stiu cum sa le explic astora 🙁

Cu respect,
Cristina

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Nu exista intr-adevar un astfel de act/document, insa puteti sa va adresati Ambasadei sau Ministerului Justitiei in acest sens (adica pentru emiterea unei adrese). Important este sa stiti cum sa formulati adresa (accesati urmatorul link pentru a afla cum sa redactati adresa: http://www.cjo.ro/sfat_privat ).

Cu stima,
Echipa CJO.ro

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Adaugiri: Hotararea de divort face referire doar la desfacerea casatoriei, revenirea mea la numele anterior casatoriei, incredintarea mie a minorilor ptr crestere si educare, detalii despre cuantumul pensiei alimentare, dar fara nicio mentiune la vreun program de vizita sau altfel de legaturi personale ale copiilor mei cu tatal lor….daca aceste detalii au vreo relevanta. Multumesc.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. Autoritatea parinteasca va revine dvs.
2. Hotarea dvs. este pronuntata sub incidenta vechiului Cod Civil.
3. Dreptul fostului sot cu privire la minori poate sa difere in functie de solicitarile acestuia (incredintare totala sau partiala, program de vizita, etc.).

Dezavantajul este ca pe parcursul anilor sotul poate cere reincredintarea, ceea ce inseamna ca se va aplica noul Cod Civil.

Cu stima,
Echipa CJO.ro