DWQA QuestionsDispozitiile art.425 alin.2 C.p.p. privind posibilitatea esalonarii platii amenzii penale la cerere, se pot aplica si in cazul amenzii administrative si a cheltuielilor de judecata stabilite prin sentinta penala definitiva?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua!

Pe scurt: am fost achitat deoarece fapta nu prezinta pericolul social al unei infractiuni (conform art.18 ind.1 C.p.), in temeiul art.11 alin.1 pct.2 C.p.p. raportat la art.10 alin.1 lit.b ind.1 C.p.p. Totodata, in temeiul art.18 ind.1 C.p. mi s-a aplicat sanctiunea amenda administrativa in cuantum de 1.000 lei, iar in temeiul art.192 alin.1 pct.1 lit.d C.p.p. am fost obligat la plata sumei de 500 de lei cheltuieli judiciare avansate de stat.

Sentinta a ramas definitiva prin respingerea recursului, iar eu am facut cerere separata pentru esalonarea sumelor (in temeiul art.425 alin.2 C.p.p.), dupa ramanerea definitiva.

Va intreb daca pot invoca in instanta art. respectiv in sustinerea cererii, chiar daca el se refera la executarea amenzii penale, nu a celei administrative sau a cheltuielilor de judecata, eventual prin coroborarea cu prevederile art. 441 ind. 1, art.442 şi art. 443 C.p.p.

Daca nu se poate, legea neprevazand asta pentru amenzile administrative si cheltuielile de judecata, nu inseamna ca si interzice aceasta posibilitate, iar cererea mea ar trebui sa fie respinsa automat ca inadmisibila…

Multumesc mult!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Potrivit art. 441 ind. 1 C.pr.pen. punerea in executare a amenzilor administrative se efectueaza conform prevederilor art.442 C.pr.pen. care insa nu stipuleaza posibilitatea esalonarii platii acesteia.
Este adevarat ca in art.425 C.pr.pen. legiuitorul a stipulat posibilitatea platii esalonate, dar numai cand e vorba de punerea in executare a amenzii penale, si nicidecum a amenzii administrative.
Prin urmare, posibilitatea de esalonare exista doar in cazul amenzii penale si nu a celei administrative.

Va recomandam [link url=http://www.cjo.ro/urgenta] Consultanta Juridica INDIVIDUALA si URGENTA[/link]