DWQA QuestionsDiscriminare la interviu pentru angajare
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
Am 54 de ani, si nu reusesc sa ma angajez. Ca economist am incercat toate tipurile de munci, si munca fizica si de birou, dar fara succes.
Recent a fost anuntat un post de Public Relations, iar in anunt erau enumerate cerinte imposibil de realizat de candidati fara documentatie specifica: candidatii trebuiau sa scrie o lucrare de 2-3 pagini care sa contina si un plan anual de PR pentru societatea respectiva. Un plan anual necesita analiza pietii, analiza resurselor societatii, cunoasterea planului bugetar si altele, dar nimic din acestea n-au stat la dispozitia candidatilor.
Sunt un bun cunoscator al domeniului PR, avand si experienta, si am scris lucrarea in care am prezentat sistematic multe idei care ar ajuta societatea de a-si construi o imagine favorabila sustinuta pe piata (ceea ce este rostul PR-ului) si am trimis-o prin email impreuna cu CV-ul si scrisoarea de intentie, care reflectau de asemenea clar competenta mea in domeniu.
Dupa doua zile am primit un raspuns negativ prin email, respingerea mea fiind motivata prin \”faptul\” ca IDEILE mele formulate in lucrare NU CORESPUND CERINTELOR formulate in anunt de societate. Am trimis un raspuns prin care am explicat ca anuntul nu a precizat nici macar daca societatea necesita un conducator PR sau doar asistent, iar datele care sunt necesare pentru un plan anual deasemenea lipsesc din anunt. Mai departe am demonstrat, ca ideile mele sunt chiar foarte relevante pentru societate si am cerut o explicatie in legatura cu motivul respingerii. In raspunsul lor de doua randuri au precizat doar un singur aspect, si anume faptul ca nu am scris despre festivitatile \”anuale\” din cadrul societatii, despre care as fi putut afle de pe site-ul societatii. Am raspuns ca pe site apar doar cateva festivitati din anul tracut si nimic ce ar sugera faptul ca acestea ar avea caracter traditional, iar in lucrarea mea am scris despre organizare de festivitati, iar o dezbatere mai detaliata fara datele necesare ar fi subminat credibilitatea pofesionala a lucrarii.
De o saptamana nu am primit raspuns, iar convingerea mea este, ca anuntul a fost formulat intentionat in asa fel, ca numai persoane implicate sa aiba posibilitatea de a scrie o lucrare care sa corespunda cerintelor formulate. Comisia care analizeaza lucrarile candidatilor nu are cunostintele necesare pentru a evaluea competenta candidatilor. Probabil postul este tinut pentru o persoana fare pregatire si experienta, altfel macar raspunsurile trimise prin email reflectau o cunoastere mai ampla a domeniului PR. V-as trimite si emailurile primite si trimise, dar sunt pe limba maghiara, si nu v-ar folosi. Dupa atatea refuzuri la diferite interviuri este posibil, ca si de aceasta data m-as fi impacat cu ideea, ca nu este nevoie de angajat nou trecut de 50 de ani, insa raspunsul lor era EVIDENT lipsit de temei, ceea ce mi-a dat posibilitatea de a „pune piciorul in prag”, si intre timp mi-am dat seama, ca pe cale amiabila nu am sanse.
As dori sa aflu ce trebuie sa fac, cui trebuie sa ma adresez sa depun o plangere pentru discriminare, si ce sanse de castig am?

Cu respect,
Kolumban Laszlo
kol.laszlo@gmail.com

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Ati putea sa depuneti o sesizare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii insa trebuie sa aveti in vedere ca un angajator poate sa considere un posibil anagajat ca fiind oportun pentru respectivul post sau nu.

Cu stima,
Av. Cristian Barcan
avocat@cjo.ro