DWQA QuestionsDezbatere succesiune ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Speta este urmatoarea:
La deschiderea unei succesiuni, aveau vocatie succesorala urmatorii: sotia supravietuitoare-S, fiul supravietuitor-F si nepotii N1, N2, N3, intrucat defunctul D avea si o fiica la momentul decesului, fiica ce a decedat dupa D, dar inainte de deschiderea succesiunii.
Masa succesorala este formata dintr-un teren.
Notarul a efectual succesiunea astfel: 1/4 S, 3/8 F si 3/8 fiica postdecedata (pentru care au semnat acceptarea fiii ei). Succesiunea nu s-a dezbatut apoi si pt fiecare N in parte, ci a ramas suspendata intre S, F si fiica decedata.
Intrebari:
1: putea lasa notarul dosarul asa? sa declare un decedat ca mostenitor?

2: daca S doreste ca cei 50%din teren (conform Codului familiei) si cei 1/4 mostenire sa ii doneze lui F, va putea? (a facut testament, dar legea ii protejeaza pe descendenti prin rezerva succesorala)

3:S doreste sa ii vanda lui F tot ce are, dar nu poate fara cadastru si intabulare. Intabularea nu se poate face cu proprietar decedat (adica fiica decedata), drept urmare N1, N2 si N3 ar trebui sa isi dezbata succesiunea, dar nu vor. Pe ce temei juridic se pot obliga acestia la deschiderea succesiunii mamei lor? Ce trebuie invocat in instanta?
S nu vrea decat sa se bucure de toate prerogativele drepului ei de propietate.
Astept urgent raspunsul dumneavoastra.
Multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

1. Un decedat nu poate fi mostenitor ci urmasii acestuia pot veni la succesiune prin reprezentarea celui decedat.
2. S poate face testament in acest sens iar rezerva succesorala intervine doar daca se incalca cotitatea disponibila. In cazul in care rezerva a fost incalcata, atunci rezervatarii trebuie sa faca actiune in reductiune, S poate sa vanda lui F, si atunci rezervatarii ar trebui sa dovedeasca ca vinderea ar fi donatie deghizata, ceea ce ar insemna o proba mai dificila.
3. S si F trebuie sa cheme in judecata pe N1,N2 si N3 pentru a obtine dezbaterea succesiunii in situatia in care nu se pot intelege pe cale amiabila. Temeiul este reprezentat de art. 728 din Codul Civil. In instanta trebuie dezbatuta succesiunea si impartirea bunurilor succesorale conform cotelor legale.