DWQA QuestionsDezbatere buget local
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua! Va rog sa ne consiliati intr-o problema urgenta, in opinia noastra. Avem urmatoarea situatie: in 10 februarie 2012 s-a adoptat bugetul local in sedinta extraordinara (prima intrebare este daca bugetul local se poate adopta in sedinta extraordinara, desi in lege nu am gasit specificat ca bugetul se adopta doar in sedintele ordinare ale CL), iar in data de 28 martie tot in sedinta extraordinara pe ordinea de zi era tot adoptarea bugetului local, dupa care s-a modificat si au trecut „rectificare a bugetului local”, desi sumele au fost exact aceleasi ca si in data de 19 februarie, fara nici o rectificare. Intamplarea face ca, in ziua de 28 martie am trimis pe cineva la Consiliu sa ceara HCL de adoptare a bugetului, in baza legii 544/2001, iar mai apoi persoana in cauza a asistat la sedinta de consiliu din acea dupa masa. Ajuns in intarziere, deja primul punct de pe ordinea de zi, adica adoptarea bugetului a fost deja votat de catre toti membrii prezenti, 16 la numar (din totalul de 17). Cand s-a constat acest lucru, persoana prezenta la sedinta a intrebat de ce s-a votat de 2 ori exact aceeasi hotarare, adica o data in data de 10 feb si o data in data de 28 martie. La acel moment toti consilierii au fost surprinsi, uitandu-se pe hartie, adica pe HCL din 10 februarie au inceput si ei sa vada ca ceva nu este in regula si cativa dintre ei au spus ca nu au fost prezenti la acea sedinta (desi era specificat ca in hotararea a fost adoptata cu un numar de 14 voturi din 14 consilieri prezenti). Secretarul orasului si presedintele de sedinta care au semnat hotararea din data de 10 februarie au inceput sa se agite prin sala si sa se comporte imoral fata de persoana care a sesizat acest fapt. Imediat dupa sedinta toti consilierii au iesit din sala, dar din cate am aflat pe urma, toti au inceput sa zica ca defapt in 28 martie a fost o rectificare de buget si nu adoptarea bugetului si ca asa era pe ordinea de zi, chiar daca sumele din buget au ramas intacte, fara nici o rectificare (au incercat sa musamalizeze totul)
Acuma, din alte surse (sigure) noi stim ca in Primarie au fost inlocuite si alte Hotarari de consiliu local, la initiativa primarului si cu ajutorul consilierului juridic al primariei sau al CL cat si a secretarului orasului.
Avand in vedere situatia, suntem constienti ca ceea ce s-a intamplat este un caz penal. Din pacate nu am strans suficiente dovezi. Dorim sa cerem ordinea de zi a sedintei din 10 februarie, procesul verbal de sedinta, precum si HCL, ordinea de zi si procesul verbal de sedinta din data de 28 martie. Dupa procurarea acestor documente, in cazul in care observam nereguli dorim sa sesizam prefectul si sa cerem acestuia sa faca o investigatie, sa cerem sa solicite in contencios oprirea platilor din bugetul local pana la solutionarea neregurilor, si vom specifica si faptul ca bugetul local nu a fost adus la cunostiinta cetatenilor timp de 30 de zile inainte de adoptare.
Va rugam sa ne sfatuiti in aceasta cauza si sa ne spuneti cum ar fii mai bine sa procedam. In acest moment avem doar copie dupa HCL din 10 februarie, fara procesul verbal de sedinta.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In cazul dvs. s-ar putea ataca pe contencios administrativ hotararea CL, daca aceasta a fost emisa in mod nelegal. Totodata, aveti posibilitatea de a formula si o plangere penala impotriva celor vinovati. Problema dumneavoastra necesita o analiza profesionala si detaliata din partea unui avocat, intrucat consecintele juridice sunt direct influentate de examinarea in detaliu a situatiei expuse. Va recomandam serviciul Sfat Juridic PRIVAT care presupune acordarea unei consultatii detaliate si personalizate de catre un avocat.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!