DWQA Questionsdepunere interogatoriu fara avocat la divort
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

1. Daca nu am avocat in calitate de parata pot depune la registratura o hartiuta cu intrebari pentru reclamant?2.S-a facut ancheta sociala la domiciliul meu pt ca mi s-a incredintat minorul, intrebarea mea este pot sa cer si eu instantei sa se faca ancheta soc si la domiciliul sotului meu ?, deoarece vrea sa ia copilul in weenkend si in vacante la el. Trebuie sa cer instantei sau depun o cerere la registratura in acest sens? 3. La termenul trecut instanta mi-a cerut doi martori Pt ca eu nu am fost de acord cu divortul. Martorii trebuie citati amandoi o data sau pot sa cer instantei un martor la un termen si celalalt la alt termen?Am un martor care nu este in tara si trebuie citat .

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

1. Da, puteti depune interogatoriul prin registratura, insa recomandat este sa il depuneti la termenul cand se va lua interogatoriul in sine (daca sotul se poate prezenta in instanta).
2. Ancheta la domiciliul sotului se va face oricum intrucat ancheta sociala cuprinde o serie de etape si elemente, intre care: studierea amanuntita a cazului, verificare efectuata la domiciliu, considerarea datelor personale si familiale, studierea starii sanatatii a copilului si a starii materiale a parintilor, elaborand concluzii si propuneri, iar in concluzii Autoritatea tutelara isi va da avizul pentru incredintarea minorului unuia dintre parinti, in caz de divort, spre crestere si educare.
In cazul in care ancheta nu se va desfasura si la domiciliul sotului, atunci trebuie sa aduceti la cunostinta acest aspect instantei la termenul de judecata.
3. Martorii se citeaza amandoi pentru acelasi termen trebuind a fi solicitati in acelasi moment. In cazul in care v-ati obligat sa-i aduceti personal, atunci va trebui sa va prezentati cu ei la termenul acordat de catre instanta pentru audierea martorilor. In cazul in care v-ati obligat sa-i aduceti pe amandoi si aduceti doar un martor, atunci instanta va asculta doar martorul prezent.

Trebuie sa aveti in vedere si urmatoarele reglementari din Codul de procedura civila:

„Art. 186
Cand instanta a incuviintat dovada cu martori, ea va dispune ascultarea acelora care au fost propusi prin cerere si intampinare. In cazurile prevazute de art. 138 pct. 2 si 4, lista martorilor se va depune, sub pedeapsa decaderii, in termen de 5 zile de la incuviintare. Inlocuirea martorilor nu se va incuviinta decat in caz de moarte, disparitie sau motive bine intemeiate, in care caz, lista se va depune in termenul si sub pedeapsa mai sus-aratate. Decaderea din dovada cu martori pentru neindeplinirea obligatiilor prevazute de art. 170 se acopera daca acestia se infatiseaza la termenul sorocit pentru ascultarea lor.

Art. 188
Impotriva martorului care lipseste la prima citare instanta poate emite mandat de aducere
In pricinile urgente, se poate dispune aducerea martorilor cu mandat chiar la primul termen.
Daca, dupa mandatul de aducere, martorul nu se infatiseaza, instanta va putea pasi la judecata.
Instanta poate incuviinta ascultarea martorului la locuinta sa, cand acesta este impiedicat de a veni in instanta. ”