DWQA Questionsdemisie, nerespectare preaviz ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Va rog frumos sa-mi spuneti ce mi se intimpla daca nu respect toate zilele de preaviz ? e foarte grav ? Am avut un conflict cu patronul pe tema conditiilor de munca , am gasit sa lucrez in alta parte si pur si simplu nu mai vreau sa ma duc , as mai avea 8 zile de preaviz ( se calculeaza zile calendaristice ?)

5 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Revin la intrebarea mea de mai devreme sa va spun cum a fost , in urma conflictului cu el mi-a spus da-ti demisia si mi-a dat o hartie tiparita in care scria imi dau demisia cu art 78 pct 1 doar am semnat-o ( ca primarul cei drept ) fara sa scriu nimic altceva si fara sa stiu ce inseamna acest articol (stiu ca a fost o mare prostie din partea mea ) , nu cred ca mai pot repara acest lucru , am sunat la itm si mi-a spus ca chestia cu 4 ore e valabila numai daca ma concediaza el nu si daca am demisionat cu preaviz .
Cum v-am intrebat ma poate afecta foarte tare descafacerea contractului de munca disciplinar pentru ca nu vreau sa ma mai duc deloc pentru ca nu se poate discuta cu acest om , am gasit in alta parte si trebuie sa fac dupa amiaza cursuri de training ,adevarul ca era foarte bine daca lucram numai 4 ore . Va multumesc pentru promtitudine !

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform art. 74 alin. 3 din Contractul national de munca la nivel national pe anii 2007-2010: „In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.” Prin umare, legea nu distinge din ce cauza se afla angajatul in preaviz, ci doar ca acesta in perioada de preaviz are dreptul de a-si cauta un loc de munca. Ca o concluzie, aveti dreptul la cele 4 ore.
Consecinte grave pot exista decat in ce priveste inscrierea la nivelul cartii de munca a motivului de concediere. De asemenea, nu veti putea beneficia de somaj. Alte consecinte se pot ridica in situatia in care angajatorul s-a ocupat de o formare profesionala a dvs. sau in situatia in care contractul dvs. de munca prevede situatii speciale cu privire la concedierea disciplinara.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Inca o intrebare si va las in pace ,credeti ca daca plec in fiecare zi 4 ore „pentru a-mi cauta serviciu” s-ar prelungfi durata preavizului avind in vedere ca nu stau 8 ore ? Inca odata va multumesc din suflet !

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Raspunsul este nu, chiar daca va duceti doar 4 ore, respectivele 4 ore constituie o zi de lucru.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In cel mai rau caz angajatorul va poate desface contractul de munca din motive disciplinare in baza art. 264 Codul Muncii.
Termenul de preaviz se calculeaza pe zile lucratoare si nu pe zile calendaristice.

Totusi, trebuie sa aveti in vedere ca in aceasta perioada trebuie sa va prezentati la locul de munca doar 4 ore pe zi, intrucat aveti dreptul de a va cauta un loc de munca iar mai mult dvs. puteti demisiona chiar fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (art. 79 Codul Muncii), inclusiv in ce priveste conditiile de munca.

Prin urmare, daca angajatorul nu-si respecta contractul incheiat cu dvs., atunci ati fi putut demisiona chiar si fara preaviz.