DWQA QuestionsDemisie cu acorul partilor ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Doresc sa inaintez conducerii-respectiv superiorului direct demisia conf.art55 lit.b-codul muncii cu data de 07.06.
Vreau sa stiu in ce conditii/temei legal mi se poate refuza aceasta?
Mi s-a spus initial ca mi se va acorda concediul de odihna cu data de 09.06-mi-am cumparat bilete pt.concediu-si in momentul in care am dus la semnat cererea de concediu , sefa mea mi-a spus c nu-mi semneaza decat incepand cu data de 11.06-motivand ca „asa vrea ea”!
Intre timp mi-am gasit un alt loc de munca,dar trebuie sa plec cu data de 07.06-luni.Vreau sa stiu cum pot proceda sa plec fara a mai fi obligata sa stau in perioada de preaviz?Precizez ca nu detin functie de conducere,sunt un simplu consultant,nu am dosare in lucru sau vreo datorie de nici un fel fata de acest loc de munca.
Se poate sa mi se refuze demisia cu acordul partilor motivand ca „asa vrea ea”-ca in cazul concediului de odihna?

Va multumesc anticipat,

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Art. 55 lit b reprezinta o incetare prin acord a contractului de munca si nu o demisie. Prin demisie se întelege actul unilateral de vointă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. Prin urmare, demisia reprezinta un drept al dvs., motiv pentru care aceasta nu poate fi refuzata la propriu. In schimb, incetarea contractului de comun acord poate fi refuzata, singura cale care v-ar ramane ar fi demisia. In situatia in care apreciati ca o sa aveti probleme, Codul Muncii prevede ca „Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă”. Astfel, recomandat ar fi sa trimiteti demisia prin posta cu confirmare de primire sau prin executor judecatoresc, in situatia in care angajatorul nu v-ar inregistra demisia daca i-ati preda-o.

In ce priveste preavizul, puteti demisiona fara preaviz in situatia in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile prevazute in contractul individual de munca si in acest caz motivati demisia aratand obligatiile incalcate de angajator. Spre exemplu, daca angajatorul nu v-a platit salariile.