DWQA QuestionsDeclarare utilitate publica ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Intrebare : Primaria Cluj Napoca are obligatia cf. art 5 si 6 din Leg 33/94 sa declare ca utilitate publica un drum ce se regaseste deja in doua PUD-uri, fiecare aprobate cu HCL in 2004 si respectiv 2007, si care a si primit nume in iulie 2009 din partea Consiliului Local ca si strada Salviei, si ulterior sa faca exproprierea acestei suprafete de teren din proprietate privata in proprietate publica conform aceleiasi legi ?

Sau actul de declarare a utilitatii publice pentru strada in cauza este cumva chiar HCL-ul aferent primului PUD care reglementeaza strada respectiva?

Pun aceaste intrebari pentru ca daca Primaria respecta si aplica legea eu nu mai eram in situatia de fata in care Primaria imi conditioneaza aut. de construire pt linia electrica stradala (pentru racordarea casei mele construita cu aut de construire in 2007)de acordul vecinilor, coproprietari ai strazii.

Va multumesc pentru sfat si ajutor.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Conform art. 7 din Legea 33/1994, „Utilitatea publică se declară de către Guvern pentru lucrările de interes naţional şi de către consiliile judeţene şi Consiliul Local al Municipiului Bucureşti pentru lucrările de interes local”. Prin urmare, legea nu prevede nicio obligatie pentru declararea utilitatii publice. Mai mult, conform art. 2, „pot fi expropriate bunurile imobile proprietatea persoanelor fizice sau persoanelor juridice cu sau fără scop lucrativ, precum şi cele aflate în proprietatea privată a comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor”, ceea ce inseamna ca Primaria poate sa exproprieze si terenuri care ii apartin in proprietate privata. Ceea ce inseamna, ca drumul respectiv putea face parte din proprietatea privata a Primariei.
In mod normal, se emite un HCL care sa declare utilitatea publica a unui imobil. Deci, da, e posibil ca HCL-ul mentionat de catre dvs. sa fie cel care sa incadreze utilitatea publica. Acel HCL, este un act public, care trebuie adus la cunostinta publicului.
In situatia dvs. e vorba de o expropriere a Primariei, de catre Primarie in sine.