DWQA QuestionsDATORII MARI DUPA MOARTE BUNIC
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua, va rog din suflet ajutor; bunicul meu a decedat in urma cu o saptamana; inainte cu cateva luni in cursul acestui an el a facut 2 imprumuturi la CAR-uri de pensionari din 2 comune apropiate – unul de 2500 lei si unul de 1500 lei – in total cu dobanzile se ajunge la o suma de 5000 lei. Nici copii, nici bunica nu au stiut de aceste imprumuturi;nimeni nu stie ce a facut cu acesti bani si cum de au acceptat ei de la CAR sa dea unui batran de la tara atatia bani. Am gasit actele ascunse in casa, dupa deces. Pe unul din imprumuturi el a semnat in locul bunicii si a pus-o girant pe ea. La celalalt a girat cu bunurile-gospodaria si animalele din curte. Bunica are 300 lei pensie; ea nu poate plati aceste imprumuturi – copii au salariile minime pe economie.El avea o pensie bunicica, mai mare decat salariile noaste, isi putea permite sa dea ratele care insumate ajung la 350 lei pe fiecare luna. Copii nu au deschis inca succesiunea, deoarece nu stim ce sa facem – eu stiu ca la succesiune se mostenesc si totodata se accepta si bunurile (o casa la tara din chirpici si niste animale din gospodarie de valoare foarte mica) dar si creantele (deci datoriile lui). Ce putem face in acest caz ? Cum sa scapam de aceste imprumuturi legal??? Cum se pot prescrie? Sa nu vina dupa bunica s-o hartuiasca. Nu avem de unde da inapoi aceste sume pentru ca noi nu avem cu ce trai – copii si nepotii. Nici daca vindem animalele si casa nu facem atatia bani. Va rog, ajutati-ma, suntem DISPERATI – toata familia, si mai ales bunica care a facut un soc la auzirea acestor lucruri; la care se mai adauga si durerea pierderii. Nu avem bani sa mergem la un avocat pentru consultanta – de aceea cer aici ajutor. Va multumesc!!!! Dumnezeu sa va binecuvanteze!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Intr-adevar la mostenire se preiau si datoriile, insa aceste datorii pot urmari doar bunurile mostenire (casa de chirpici eventual). Ca atare, daca acceptati succesiunea, aceasta se face sub beneficiu de inventar, insa procedura trebuie facuta la notar (unde sunt implicate si alte costuri).

Relativ la bunica, daca semnatura acesteia nu este reala in contract, atunci nu este raspunzatoare intrucat este vorba de un fals si nu poate fi trasa la raspundere daca nu si-a dar acordul.

Indicat este sa cititi cu atentie contractele, intrucat pot contine clauze referitoare la decesul partilor (exista situatia in care contractele sunt reziliate odata cu decesul unei parti).

Referitor la prescriptie, aceasta este de 3 ani de la data la care trebuiau returnati banii conform contractului.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!