DWQA Questionsdata indicata pentru depunere demisie ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Ma numesc Doinita B. , incepand cu data de 01.07.2010 , conform legii 19/2000 , am dreptul la pensionare anticipata partiala ( 55 ani, 33 ani stagiul de cotizare).
In prezent sunt angajata cu CIM la o societate cu sediul foarte departe de domiciliu, de aceea doresc incheierea activitatii cu demisie (art. 79- preaviz 15 zile , codul muncii), si plata pensiei cu data de 01.07.2010.
• Avizarea si completarea corespunzatoare a cartii de munca la ITM , dureaza 3 saptamani.
• Dosarul de pensionare , care trebuie sa contina cartea de munca (avizata de ITM),si adeverinta din care sa rezulte incetarea calitatii de asigurat (de la societate), trebuie depus conform legii 49/2010 , cu 30 zile calendaristice inainte de 01.07.2010.
• Ultima data de depunere a dosarului de pensionare ar fi 28.06.2010 ( luni si joi , sunt zilele de depunere), pentru a fi platita cu pensie de la 01.07.2010.
Intrebare :
Cu ce data trebuie sa-mi depun cererea de demisie , astfel incat, sa obtin cartea de munca la timp , precum si acea adeverinta de incetare a calitatii de asigurat, pentru a depune dosarul in timp si a intra la plata pensiei cu data de 01.07.2010. Va multumesc.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand, puteti avea si in vedere dispozitiile art. 56 din Codul Muncii, care prevede:
„Art. 56. – Contractul individual de muncă încetează de drept:
d) la data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare anticipată, pensionare anticipată partială sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;”

In cel de-al doilea rand, privind intrebarea dvs. relatia la data, Legea 19/2000 prevede:

Art. 83. – (1) Drepturile de pensie pentru limita de varsta se acorda si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data .

(2) Drepturile de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala se acorda si se platesc:

a) de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termenul prevazut la alin. (1), dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat, in cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I, II si III; (I insemnand persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici; – adica si cazul Dvs.)

b) de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termenul prevazut la alin. (1), in cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV si V.

(3) In cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (2), ale caror cereri au fost depuse in termenul prevazut la alin. (1), drepturile de pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala se acorda de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat.”

Prin urmare, pentru a avea in vedere data la care ar trebui sa va depuneti demisia, trebuie sa luati in considerare ca puteti depune cererea in 30 de zile de la data la care indepliniti conditiile de pensionare (adica 1.07.2010) dar nu inainte de incetarea calitatii de asigurat. Cu alte cuvinte, cererea pentru obtinerea pensiei trebuie sa o depuneti dupa data de 1.07.2010, iar recomandat ar fi ca si demisia sa o depuneti tot dupa aceasta data (cealalta varianta fiind cea mentionata anterior si prevazuta de art. 56 din Codul Muncii).