DWQA QuestionsDaca nu semnez actul aditional de schimbare de functie ma pot da afara disiplinar sau pe motiv de incompetenta?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,Am urmatoarea problema si doresc un sfat de la dv: lucrez intr-o banca, am vazut pe aplicatia noastra interna acum cam 2 saptamani ca mi s-a schimbat functia si departamentul unde lucram. Nu m-a instiintat nimeni despre acest lucru, iar astazi am primit actul aditional pe noua functie, fara fisa postului, care ni s-a comunicat ca ni se va transmite ulterior, desi in actul aditional sus mentionat scrie ca se modifica functia si atributiile, si vor fi cele cnf fisei postului din sucursala unde lucrez. Actul aditional este datat cu o data din februarie si scrie ca intra in vigoare cu 1 martie, iar eu l-am primit abia astazi 06aprilie. Am sunat la resurse umane si am intrebat ce se intampla daca nu-l semnez, pt ca nu sunt de acord cu noua functie. Mi s-a spus ca practic este tot ca vechea functie, doar ca o sa fie treaba de teren mai multa.Dar, practic se schimba si functia si departamentul unde lucrez. Eram pe Dpt credite, acum acesta se defiinteaza. Mentionez faptul ca eu am fost 2 ani si jumatate pe functia de analist, in urma cu aprox un an s-a schimbat denumirea din analist in consilier credite, cu fisa postului modificata corespunzator(s-au introdus si ceva atributii de vanzare), am semnat act aditional. In situatia de fata ne face practic agenti de vanzare, post care presupune mai mult munca de teren. Dupa cum spuneam am vb la resurse umane si mi s-a spus ca daca nu semnez ma baga in comisia disciplinara, nu stiu pe ce motiv insa. Mentionez ca la toate evaluarile anuale(timp de 4 ani de cand sunt aici) am primit bine si foarte bine, am avut atributii de semnatura autorizata, imputernicit cu accesul in banca si astfel de lucruri, care arata clar ca am fost o persoana serioasa, de incredere, mi-am facut treaba bine, astfel ca in opinia mea nu vad cum m-ar putea baga in comisia de disciplina sau sa ma dea afara pe motiv de incompetenta. Am spus dnei de la resurse umane faptul ca eu vad aceste modificari ca o reorganizare a firmei, motiv care daca nu semnez ce mi se trimite si postul vechi nu mai exista, ma disponibilizeaza si pot beneficia de somaj macar. Mi s-a spus ca sa nu ma gandesc la acest lucru. Amenintarea a fost clara si pe fata. Va mentionez de asemenea ca am grave probleme de sanatate, probleme ce ma impiedica sa am munca de teren(boala incurabila), probleme pe care le-am descoperit in urma cu aprox un an si 8 luni, in anul 2009, iar eu lucrez aici din anul 2007. La controalelel anulae am declarat acest lucru, am documentele aferente diagnosticarii trimise la res umane de atunci, deoarece am fost spitalizata si apoi in concediu medical o luna. Ce imi puteti spune referitor la modul cum se poate termina actiunea mea de refuz de a semna actul aditional? Pot face ce au amenintat ca fac? Si daca da, as dori sa contest acest lucru in instanta, faptul ca sufar de o boala incurabila care ma impiedica sa merg pe teren cum ma obliga ei ar putea fi un motiv bun? Va multumesc. Cu stima, A.O.

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Nu sunteti obligat sa semnati actul aditional iar daca angajatorul va concediaza, veti putea ataca ulterior concedierea. Desigur ca problema este in cazul desfintarii postul dvs. si astfel sa va desfaca in acest mod contractul de munca. De aceea trebuie sa aveti in vedere solicitarile si lor. Desigur ca puteti ataca si ulterior o eventuala concediere pe baza restructurarii insa trebuie sa aveti in vedere interesul dvs. Daca va hotarati sa semnati, atunci ar trebui sa semnati cu o data mai recenta totusi si macar sa incercati negocierea actului aditional. O protectie suplimentara a dvs. ar fi fost daca aveti un certificat de handicap, astfel intrand sub incidenta legii nr. 448/2006

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Schimbarea functiei si al locului de munca se face obligatoriu cu acordul salariatului. Tot obligatoriu este ca banca sa va prezinte si noua fisa a postului cuprinzand noile dvs. atributii.

Desi pe fond aveti mare dreptate (fisa postului este foarte importanta, acordul dvs. pentru modificarea contractului de munca ) banca, din pacate pentru dvs, poate inventa un motiv pentru a va sanctiona disciplinar.

Evident, impotriva deciziei de sanctionare se poate face contestatie.
Temeiurile de drept ale contestatiei sunt date de incalcarile de catre banca ale dispozitiilor codului muncii.

Puteti semnala toate aspectele si printr-un memoriu adresat Inspectiei Muncii.
Acestia se vor deplasa la sediul bancii pentru a verifica cele sesizate de dvs, vor dispune masuri de remediere a deficientelor, acolo unde ele exista, cu termene de realizare si va vor comunica rezultatele verificarilor.
Va recomand sa sesizati Inspectia Muncii cu ceea ce vi se intampla si de dorit ar fi ca raspunsul lor sa il aveti in momentul in care ati fi nevoita sa contestati in instanta vreo decizie de sanctionare disciplinara sau de concediere emisa de banca.

Av. Paula Nedelcu