DWQA QuestionsDaca am o intreprindere individuala, pot sa devin propriul meu somer? pot sa-mi fac singur pensie?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

(a) In situatia in care sunt titularul unei intrprinderi individuale, fiind asigurat in sistemul public de pensii, pot sa-mi \\\”fac\\\” singur pensie? Pot sa-mi stabilesc singur cuantumul contributiei?
(b) Avand dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurarilor pentru somaj, inseamna ca pot deveni propriul meu somer? Pot beneficia de ajutor de somaj in cazul in care intreprinderea mea isi incheie activitatea?
(c) Situatiile de la punctele (a) si (b) depind de faptul ca Intreprinderea Individuala isi desfasoara activitatea pe baza normei de venit?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

a) Cuantumul pensiei si contributia in sine sunt stabilite conform normelor in vigoare si se raporteaza ca nivel minim la sariul minim pe economie
b) Conform art. 25 alin. 3 din Ordonanta 44/2008, „Întreprinzătorul persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale este asigurat în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi are dreptul de a fi asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi al asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege.”. Deci, raspunsul este da, puteti fi somer.
c) Pensia are in vedere norma de venit, insa somajul se raporteaza in sensul in care somerul să nu realizeaze venituri sau să realizeze din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Cuantumul somajului se acorda in functie de perioada de vechime(de cotizare).