DWQA Questionscustodie 14 ani ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
in anul 2006 s-a pronuntat divortul definitiv si irevocabil cu incredintarea minorului —atunci in virsta de 10 ani –la mama.Precizez faptul ca acum minorul are 14 ani si tatal lui mi-a deschis proces pentru reincredintarea minorului. In prezent copilul locuieste cu mine in strainatate. De 2 ani de cind tatal a aflat ca sint in strainatate , a refuzat plata pensiei de intretinere in favoarea copilului in care este obligat prin lege. A fost chemat in judecata pentru neplata pensiei alimentare si pt recalcularea ei –am avut cistig de cauza–dar nici pina in prezent minorul nu a primit nici un ban( am deschis un cont in tara unde tatal minorului poate sa faca depunerea si am instiintat si unitatea militara unde isi desfasoara acitivitatea) De la pronuntarea divortului singura care s-a ocupat de minor suportind toate cheltuielile am fost doar eu. In anul 2006 autoritatea tutelara a facut o ancheta personala cu minorul intrebind-ul cu cine vrea sa stea –si a declarat ca vrea sa stea cu mine– fapt concretizat si in fata instantei din acea perioada.
In prezent tatal si instanta respectiva ma obliga prin intermediul mamei mele ( amenintind-o ca in cazul in care nu le dau adresa pina la termenul stabilit , v-a fi amendata)sa le dau adresa mea din strainatate pentru ca organele de aici sa vina sa-l intrebe pe minor cu cine vrea sa stea.Precizez faptul ca minorul nici nu vrea sa auda de asa ceva sa stea cu tatal lui.Din motive personale eu nu vreau sa dau adresa mea!!!!Ce se poate intimpla?¿
Mai mentionez faptul ca s-a depus la politie unde am domiciliul in tara un dosar penal pentru neplata drepturilor copilului ce i se cuvin.
in toata aceasta situatie neplacuta, CE MA SFATUITI SA FAC?¿CUM TREBUIE SA PROCEDEZ?¿
Tot ce vrem este sa traim in liniste si sa se termine o data pentru totdeauna acest calvar.
El este cadru militar si in acest caz se foloseste ….pt a ne face viata insuportabila.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Din spusele dvs. inteleg ca procesul privind reincredintarea minorului este deja pe rolul instantei. Probabil este solicitata adresa dvs. pentru a va comunica actele de procedura, nu cred ca ar putea veni cineva de la autoritatea tutelara in alta tara doar ca sa aiba o discutie cu copilul dvs. Sfatul meu este sa comunicati ori adresa dvs. din strainatate o
ori sa va alegeti o adresa in Romania unde sa va fie comunicate actele de procedura. Acest lucru este important, deoarece in eventualitea in care instanta nu are unde sa va trimita aceste acte va va cita prin publicitate, iar daca nici atunci nu o sa participati la judecata, aceasta poate avea loc in lipsa dvs., lucru deloc favorabil.
Daca tatal nici macar nu a prestat intretinerea copilului la care era obligat, dvs. aveti mijloace sufuciente sa cresteti copilul, iar acesta doreste sa ramana cu dvs., nu consider ca este cazul sa va fie teama, deoarece sansele fostului sot sa castige procesul sunt aproape inexistente.
Avand in vedere ca toate aceste elemente sunt in favoarea dvs. va sfatuiesc sa luati parte la acest proces. Luati in considerare faptul ca neparticipand, va creati singura o situatie nefavorabila in fata instantei de judecata.
Chiar daca fostul sot este cadru militar, aveti incredere in impartialitatea judecatorilor, care sunt obligati ca intr-un asemenea proces sa ia decizia cea mai buna pentru minor, iar in cazul de fata aceasta ar impune ramanerea copilului la dvs.