DWQA QuestionsCurtea suprema de justitie ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Cum pot si eu depune o plangere impotriva masurii luat de procuror si de cerere de contraexpertiza catre Curtea suprema de justitie? Multumesc!

10 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Pentru a sesiza Curtea Suprema trebuie ca plangerea dvs. sa fie de competenta Parchetului de pe langa Inalta Curte sau a Parchetului de pe langa Curtea de Apel (recursul judecandu-se la Inalta Curte). Prin urmare, nu toate cauzele ajung sa fie solutionate de catre Inalta Curte (Curtea Suprema) ci doar anumite cauze reglementate expres in Codul de procedura penala sau alte legi speciale.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua! Conform Codului de procedura penala art 13 (2) cu referire la art 10. lit.e. , nu s-a asigurat si conservat monstra din proba iar o contraexpertiza nu se poate face deoarece nu mai exsti nimic din proba. In acest sens este incalcat si art 10. al legii 508/2004, cat si art 76 pct. 1si 2. Intrebarea este unde as putea trimite plangerea aceea impotriva masurii luate de procuror, modelul l-am luat de pe acest site. Va multumesc!

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform legii DIICOTȘ

” ART. 20
(1) Rechizitoriile întocmite de procurorii din cadrul serviciilor şi birourilor teritoriale ale Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism sunt verificate de procurorii-şefi ai acestor servicii ori birouri.
(2) Rechizitoriile întocmite de procurorii-şefi ai birourilor teritoriale sunt verificate de procurorii-şefi ai serviciilor teritoriale.
(3) Rechizitoriile întocmite de procurorii-şefi ai serviciilor teritoriale, precum şi de procurorii din cadrul structurii centrale a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism sunt verificate conform specializării de procurorii-şefi ai serviciilor. Când rechizitoriile sunt întocmite de procurorii-şefi ai serviciilor din cadrul structurii centrale a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, verificarea se face de procurorul-şef al acestei directii.
(4) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolvă de procurorii ierarhici prevăzuti în alin. (1) – (3). ”

Prin urmare, conform alin. 4 se face plangere la procurorul ierarhic, ulterior ramand desigur posibilitatea de sesizare a Curtii Supreme.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Am inteles…si deci plagerea catre acest procuror ierarhic aveti idee cum o pot face …mai exact catre cine o pot inainta?

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Plangerea nu are o forma standardizata prin urmare puteti adapta orice model, inclusiv cel de pe situl nostru. In ce priveste „catre cine”, acest aspect este mentionat in articolul 20 pe care vi l-am indicat anterior.