DWQA QuestionsCumparare apartament ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
Impreuna cu sotul meu suntem in curs de cumparare a unui apartament cu 2 camere prin programul prima casa. Am ajuns pana in etapa antecotractului.Sfatul pe care vi/l solicit este urmatorul,apartamentul pe care il vrem a fost dobandit de proprietarii actuali printr-un contract de intretinere imobiliar,printr-un uzufruct viager in favoarea unui unchi. Acest uzufruct viager este stipulat si in cartea funciara si se mai adauga tot in ea ca se intabuleaza imobilul pe baza unui contract de cumparare-intretinere pe actualii proprietari. Ei au solicitat modificarea vechiului statut, adica sa fie sters unchiu din cartea funciara deoarece unchiul pe care l-au ingrijit a decedat.Am inteles ca modificarea dureaza 10 zile Chiar daca de pe fisa fiscala a actualilor proprietari, imobilul in cauza functioneaza ca fiind al lor, vrea sa stiu daca cumva, vro alta ruda a batranului decedat ar dori parte din acest apartament, lucrul acesta mai este posibil.Precizez ca nu stiu daca batranul a avut copii legitim sau nu, dar din contractul de intretinere imobiliar pe care l-a semnat cu acesti nepoti rezulta ca a fost necasatorit.
Sper ca am expus cat mai clar datele problemei.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Contractul de intretinere cu clauza de uzufruct viager reprezinta practic un contract de vanzare-cumparare. Astfel, intre nepoti si unchi s-a incheiat un contract de vanzare cumparare prin care proprietatea asupra imobilului s-a transmis in momentul incheierii contractului, unchiul avand doar dreptul de uzufruct asupra imobilului (dreptul de a folosi imobilul). Contractul de vanzare-cumparare dintre nepoti si unchi nu ar putea fi atacat decat doar daca ar fi incident vreun caz de nulitate absoluta cum ar fi nerespectarea unor incapacitati speciale pentru ocrotirea unui interes obstesc (art. 1309 din Codul Civil ), lipsa totala a consimtamantului, nevalabilitatea obiectului actului juridic civil, cand lipseste cauza ori ea este ilicita sau imorala, nerespectarea formei ceruta ad validitatem, incalcarea ordinii publice, fraudarea legii.
In situatia dvs., daca intr-adevar unchiul era singurul proprietar, si de asemenea avand in vedere existenta contractului de intretinere incheiat cu unchiul, atunci in mod normal nu ar trebui sa va faceti griji cu privire la dreptul de proprietate al nepotilor. Mai mult, mostenitorii unchiului ar trebui sa dovedeasca nulitatea contractului de vanzare-cumparare pentru ca imobilul sa intre in masa succesorala.
Foarte important este daca la momentul incheierii contractului de intretinere singurul proprietar era unchiul. In situatia in care acesta era singurul proprietar, atunci nu ar trebui sa intampinati probleme. Ca o alta masura de precautie, puteti astepta si radierea dreptului unchiului din Cartea funciara.