DWQA QuestionsCum se plateste zilele de sambata si duminica lucrate in invatamant?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Lucram sambata si duminica in invatamant cu copii si as vrea sa stiu daca avem dreptul sa fim platiti dublu?Pana anul trecut am fost platiti dublu.Adica o zi libera si una platita la 8 ore.Mentionez faptul ca acuma santem obligati sa ne luam ziua libera in cursul saptamanii respectiv luni si vineri ceea ce nu mi se pare corect atata timp cat nu santem platiti dublu si sa nu mai ai nici o zi libera cand ai avea mai mare nevoie.De exemplu pe perioada vacantei cand nu sant elevi

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform Codul Muncii actualizat:

Art. 119
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite �n urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) �n aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) �n perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate �n urmatoarele 12 luni.

Art. 120
(1) �n cazul �n care compensarea prin ore libere platite nu este posibila �n termenul prevazut de art. 119 alin. (1) �n luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat �n conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, �n cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Insa, in cazul dvs., va trebui sa verificati atat contractul dvs. individual de munca, cat si eventual contractul colectiv de munca pentru a vedea clauze speciale cu privire la timpul de munca.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Dupa cate stiu eu in zilele de sambata si duminica nu sant considerate a fi lucrate ca fiind „munca suplimentara”.Sant considerate daca ai lucrat in aceste zile ca fiind „zile de repaus saptamanal”ceea ce este cu totul altceva