DWQA QuestionsCum sa imi fac act pe casa?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Impreuna cu sotul meu locuim in casa socrului meu .Acesta nu are act pe casa deoarece tatal sau i-a construit-o cand era minor iar de cand s-a casatorit socrul meu locuieste in aceasta casa.Ei au fost certati iar tatal socrului meu nu i-a facut act pe casa.Mentionez ca nu exista nici-un act la primarie de constructie pe nici-un nume,se spune ca in 1963 nu se faceau acte pe casa .Tatal socrului meu care este decedat de 10 ani mai are doi copii carora le-a facut cate o casa pe numele lor .Numai socrul meu locuieste aici cu noi dar nu are nici-un act .Tatal socrului meu mai are si 3 fete care sunt maritate la casele lor .Mentionez ca sotul meu mai are o sora in strainatate si care are si ea pretentie aici .Soacra mea a murit de 2 ani si as dori sa stiu daca ar putea cineva sa aibe pretentie aici,si daca am putea sa ne facem act pe o parte din casa.(sotul meu). Nu sa facut nici-o taxa de succesiune nici dupa tatal socrului meu nici dupa soacra mea.Am dori un raspuns sa stim daca mai putem sa investim aici si daca am putea sa benificiem de un act.Va multumesc, si astept raspuns negresit.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In ce priveste actele, va trebui sa mergeti si sa vorbiti direct cu cei de la Primarie intrucat acestia va pot ajuta in emiterea unor acte de proprietate.

In ce priveste pretentiile la casa, sitatuai difera in functie de cine va fi proprietar:

– Daca sotul dvs. va fi trecut direct ca proprietar, atunci pretentiile la casa respectiva nu are cine sa aiba.

– Daca ca proprietari vor fi trecuti socrul si soacara dvs., atunci daca copiii sau sotul soacrei au acceptat succesiunea dupa aceasta tacit (adica de ex. au platit taxe la casa), atunci si acestia din urma au drepturi la cota soacrei din casa (adica socrul va pastra 1/2 la care se va adauga o cota de 1/4 ca sot supravietuitor, restul de cota fiind impartit de restul mostenitorilor acceptanti).

Sfatul meu este ca mai intai sa mergeti si sa discutati cu cei de la Primarie in vederea emiterii un act de proprietate. Ulterior, puteti face si alte investiii.