DWQA QuestionsCum prevenim/blocam/anulam/ tranzactiile cu bunuri dobandite cu certificate de mostenitor false (respectiv ne despagubim in urma lor) ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Se pare ca legea nu le protejeaza pe victimele certificatelor false de mostenitor !
O comisie locala retrocedeaza teren agricol(exista titlu de proprietate) + despagubiri ferma (titlu de despagubiri la Fondul Proprietatea) in exclusivitate unui mostenitor pe baza unui CM (certificat de mostenitor) fraudulos, desi aveam dreptul la 1/2 din mostenire si avertizasem in scris comisia sa nu retrocedeze, fiind in curs proces de anulare CM fals.
Pot declansa actiune impotriva comisiei locale si ce trebuie sa contina ?
Ce actiuni in justitie pot declansa si impotriva cui, inainte de a avea anularea CM fals, in situatia in care mostenitorul necinstit a instrainat bunurile ? : plangere penala? cerere blocare in cartea funciara pentru terenul agricol ? dar pentru titlu de despagubiri ? cum dobandesc partea mea de la cumparatorul terenului agricol prezumat cumparator de buna credinta ?
Ce trebuie facut preventiv daca nu a instrainat inca ?
Va multumesc anticipat !

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand va recomand sa prezentati actele Dvs. unui avocat pentru a stabili cu claritate ce este de facut. Dvs. va trebui sa atacati (eventual sa solicitati nulitatea absoluta) certificatul de mostenitor, eventualul titlu emis de catre comisie, contractul de vanzare-cumparare dintre vanzatorul fraudulos si cumparatorul prezeumat si de asemenea sa formulati plangere penala. Totodata, in cazul in care puteti, sa notati litigiul de anulare a CM in Cartea funciara. In situatia in care ati fost prejudiciat de catre falsificator, atunci va puteti constitui ca parte civila in dosarul penal.