DWQA QuestionsCum pot vinde drepturi litigioase asupra unor bunuri nationalizate?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. Tatal meu este mostenitor al unor bunuri confiscate de comunisti. In vederea retrocedarii, a depus in 2001 doua dosare la Primaria Capitalei (pentru imobile si teren in Bucuresti), nesolutionate pana in prezent. Pentru ca demersul in sine a fost costisitor, iar asteptarea unei eventuale solutionari a devenit, din motive personale, inacceptabila, se ia in considerare varianta vanzarii drepturilor litigioase. Am aflat ca pentru aceasta trebuie intentat un proces cu statul. Am presupus, cu parere de rau, ca aceasta ar impune costuri destul de mari, la care s-ar adauga onorariul avocatului. Am avut experiente neplacute in aceasta privinta, cu avocati care mi-au cerut procente din valoarea toala a bunurilor (chiar si procent de 50%). Mentionez ca tatal meu este eligibil pentru un ajutor public judiciar. As dori sa stiu daca aceasta ar insemna o scutire de taxe judiciare si daca in aceasta ar fi inclus poate si onorariul eventualului avocat. Va cer scuze pentru naivitatea intrebarilor, insa nu am o pregatire in acest domeniu, motiv pentru care va solicit sfatul. M-ar ajuta foarte mult sa cunosc pasii unui astfel de demers (intentarea procesului) precum si posibilitatea materializarii acestuia, in momentul in care nu dispun de capitalul imens care mi-a fost cerut ca si onorariu atunci cand am incercat sa gasesc un avocat. In aceasta privinta o posibilitate ar fi aceea de a plati eventualul onorariu din drepturile de proprietar. Ce sunteti de parere ca ar putea face tatal meu in acesta situatie? Pentru ca locuim in provincie si pentru ca suntem cetateni simpli, probabil ca am fost adeseori considerati o prada usoara pentru avocati/posibili cumparatori, care au mizat pe o oarecare naivitate si lipsa de „relatii” si renume. Ma intreb daca unui cetatean simplu ii sunt refuzate drepturile civile din aceste cauze. Demersurile mentionate, drumurile nenumarate la Bucuresti, „pierderea intamplatoare” a unor acte deja depuse la primarie si binecunoscutele „atentii” pe care functionarii le impun, s-au concretizat in faptul ca tatal meu a fost nevoit sa imprumute bani, datorii care vor fi achitate in momentul nedefinit al solutionarii dosarelor. Sa-mi fie iertata franchetea, insa cred in importanta detaliilor ce garanteaza un posibil raspuns cat mai concis. Tatal meu este foarte bine informat in privinta cadrului legal al situatiei si usor coplesit de imposibilitatea rezolvarii ei, motiv pentru care incerc sa strang cat mai multe informatii pentru a revizui lista optiunilor pe care le avem.
Va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs.
Ana Maria Ivan

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In cazul in care doriti sa vindeti drepturile litigoase, mai intai acestea trebuie sa existe. Deci, asa cum ati precizat si Dvs., va trebui sa intentati mai intai actiuni in instanta. Vanzarea drepturilo litigioase se va face prin intermediul cesiunii de drepturi litigioase.

In ce priveste scutirea taxelor si a avocatului, OUG 51/2008 prevede posibilitatea scutirii de la plata taxelor judiciare de timbru cat si acoperirea onorariului avocatului. Avocatul nu este obligatoriu, insa recomandat. De asemenea, avand in vedere existenta OUG 51/2008, nu trebuie sa mai considerati ca va sunt refuzate drepturile.

Legea taxelor judiciare de timbru precum si un model de cerere de ajutor public judiciar le puteti gasi pe situl nostru de Articole Juridice, respectic de Modele actiuni si cereri, ce se afla la adresa http://www.cjo.ro/aj