DWQA Questionscum pot obtine dreptul in fapt la mostenire?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

buna ziua
Am 35 de ani si detin certificat de mostenitor cu cota de 3/8 din masa succesorala de pe urma mamei mele a unui apartament de 4 camere in suprafata totala de 81,92mp.
Tatal meu vitreg detine cota de 2/8,iar fratele meu(doar de mama)detine aceeasi cota ca si mine,respectiv de 3/8.
Intrucat am incercat sa locuiesc impreuna cu acestia in acelasi imobil,dar este imposibil,desi am certificat de mostenitor legal original ca si ei nu mi se permite sa ma folosesc de dreptul meu (nu am voie sa primesc vizite,sa fac imbunatatiri camerei mele,sa ma folosesc de parti comune – baie,bucatarie etc).Ce pot face pentru a-mi folosi dreptul pe deplin?Ce sanse am intr-un eventual proces prin care asi dori sa solicit eventual o garsoniera?
Legea le poate impune vanzarea apartamentului si despagubirea mea?
Mentionez ca de pe urma tatalui meu vitreg nu am nici un drept asupra cotei ce o detine el,singurul mostenitor fiind doar fratele meu.
Ce pot face pe cale legala sa ma pot folosi in fapt de dreptul legal la aceasta cota,fiind singura locuinta a mea?
Iesirea din indiviziune nu ar rezolva definitiv problema intrucat accesul in apartament este comun,iar scandalurile si amenintarile sunt permanent.
De asemenea nu s-a facut succesiunea pe bunurile mobile care au apartinut mamei mele in timpul casatoriei,o parte chiar inainte de casatoria ei cu tatal vitreg,intrucat nu am detinut eu nici o dovada,toate fiind la el.Cum pot rezolva si aceasta intrucat nu ma pot folosi de absolut nici un bun mobil (aragaz,frigider,mobila etc),desi legal asi avea drept comun?
Va multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Consider ca cea mai buna varianta in situatia dvs. este sa solicitati iesirea din indiviziune pe calea unei actiuni in instanta. Avand aceasta cota de 3/8 este probabil ca tatal dvs. vitreg si cu fiul sau sa pastreze apartamentul daca se obliga sa va plateasca partea dvs. Daca nu va avea posibilitati financiare, atunci instanta poate dispune vanzarea imobilului si impartirea pretului in functie de cota fiecaruia. In privinta bunurilor mobile (obiecte din gospodarie si mobilier ) insa, legea recunoaste sotului supravietuitor (adica tatalui dvs. vitreg ) un drept exclusiv asupra acestora.