DWQA QuestionsCum pot intra in posesie autovehicul ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua

Anul trecut(2009)in Ianuarie am cumparat un autoturism de la o pers. fizica bun pe care am achitat-o integral conform intelegerii verbale din aceea data avand de fata 4 ( patru) martori. Contractul de vanzare cumparare urma sa intocmim a doua zi . La data respectiva proprietarul a plecat in strainatate ,dar mi-a trimis actele masinii( carte de identitate+certificat de inmatriculare) ca sa pot circula cu legal cu masina. Starea masinii la aceea data era de : ITP expirat, fara asigurare RCA, si cu multe reparatii de executat. In cursul anului 2009 am efectuat reparatiile necesare, am trecut ITP-ul si acum este in stare de functionare legal. Deci am facut o investitie financiara majora pt a obtine acest stadiu.
Prin luna septembrie al anului 2009 proprietarul s-a intors din strainatate,nu m-a anuntat de revenirea lui,ci am aflat prin intermediul unei alte personae, l-am contactat telefonic rugandu-l sa vina sa facem actul de vazare ca sa pot transcrie masina sis a intram in legalitate. Raspunsul lui a fost negativ ba din contra si amenintator refuzand a mai acorda acest act, si pretinzand masina inapoi . Saptamina trecuta mi-a furat ambele placute de inmatriculare .Am facut sesizare la politie dar au zis ca sunt depasiti de situatie ,nu au cadru juridic de actionare si trebuie sa ma adresez instantei.
Intrebarea mea este umatoarea:
-cui ma pot adresa pt.solutionarea problemei?
-care sunt caile legale de urmat?
-cat timp ar necesita aceasta procedura? (esimativ)
-costurile procedurii judecatoresti, valori estimative
-cum pot recupera de la proprietar suma de cheltuieli judecatoresti + celelalte cheltuieli care le-a pricinuit prin fapta sa punandu-ma in imposibilitate de folosinta al autoturismului.

Va multumesc!
Sandor

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In ce priveste stabilirea proprietatii masinii, va trebui sa sesizati instanta in sensul in care sa chemati in judecata cel de la care ati cumparat, pentru ca instanta sa pronunte o hotarare care sa ateste faptul ca acel contract de vanzare-cumparare intre dvs. si dansul a fost incheiat (bunul fiind predat si banii fiind platiti). Faptul ca aveti 4 persoane care au fost martori la aceasta tranzactie, cu atat mai mult aveti sanse de castig. Aceasta procedura ar dura undeva la 6 luni in prima faza – pe fond (termen aproximativ). Cheltuielile cu ocazia acesti judecati sunt legate de taxa de timbru si eventual onorariu de avocat. Cheltuielile de judecata se pot recupera pe aceeasi cale legal, in sensul in care trebuiesc solicitate in instanta, la fel ca si celelalte prejudicii cauzate de catre vanzator.