DWQA QuestionsCum pot intra in posesia drepturilor salariale prevazute de OG nr. 15/2008 pentru personalul din invatamant?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Sunt profesor cu 26 ani vechime. La data la care sindicatul (FSLI Constanta) a inaintat actiune in instanta pentru obtinerea drepturilor salariale prevazute de OG nr. 15/2008 pentru personalul din invatamant, numele meu nu aparea pe listele cu cei ce se constituiau parte in proces. Aceasta deoarece nu eram membru de sindicat, desi mi se retinea pe statul de plata, impotriva vointei mele, 0,5% din salariul brut, suma comparabila ca valoare cu 1% platit de un sidicalist, debutant in invatamant. Pentru a fi trecut pe lista, mi s-a cerut sa ma reinscriu in sindicat si sa platesc retroactiv 6 cotizatii. Deoarece am refuzat numele nu imi apare pe o hotarare judecatoreasca. In aceeasi situatie sunt multe alte persoane, chiar si sindicalisti. Legea 230/2011 acorda in mod nefiresc drepturi salariale persoanelor din sectorul bugetar, prevazute in titluri executorii. Adica legea este pentru sindicalisti si nu pentru personalul din invatamant, cum prevedea OG nr. 15/2008.
Ce trebuie sa fac pentru a obtine aceleasi drepturi salariale cu ceilalti colegi?
Mentionez ca nu am avut nici o problema de rezolvat in instanta.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In principiu va trebui sa formulati o actiune in instanta pentru recuperarea sumelor, insa mai intai trebuie verificat daca actiunea ar fi prescrisa avand in vedere ca in speta ar putea fi vorba de venituri din 2008. Situatia trebuie analizata cu mare atentie avand in vedere ca Ordonanta a fost si abrogata de Legea nr. 330/2009.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!