DWQA Questionscum pot exclude un asociat din SRL?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

anul acesta am deschis un SRL avand un asociat.firma este pe numele meu iar asociatul care este varul meu este trecut ca administrator. au aparut neintelegeri si as dori sa redevin titular unic al firmei. el nu doreste sa renunte si nu stiu exact cum trebuie sa procedez sa il pot inlatura. va rog sa ma sfatuiti ce sa fac! va multumesc!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Conform Legii nr, 31/1990 privind societatile comerciale:

Art. 222:

Poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:
a) asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori contravine dispozitiilor art. 80 si 82;
d) asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.

In ce priveste procedura, aceeasi lege prevede:

„Art. 223

(1) Excluderea se pronunta prin hotarare judecatoreasca la cererea societatii sau a oricarui asociat.

(2) Cand excluderea se cere de catre un asociat, se vor cita societatea si asociatul parat.

(3) Ca urmare a excluderii, instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.

(4) Hotararea irevocabila de excludere se va depune, in termen de 15 zile, la oficiul registrului comertului pentru a fi inscrisa, iar dispozitivul hotararii se va publica la cererea societatii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.”

Trebuie sa va aduc la cunostinta ca varul Dvs. se poate retrage, iar avand in vedere calitatea sa de administrator, aceasta are anumite obligatii fata de societate, obligatii care pot atrage raspunderi patrimoniale si chiar penale. Pentru mai multe detalii puteti lectura legea 31/1990.

Va recomandam [link url=http://www.cjo.ro/urgenta] Consultanta Juridica INDIVIDUALA si URGENTA[/link]